Facebook sprema monetarnu revoluciju: Šta je Libra?

Facebook sprema monetarnu revoluciju, 18. juna predstavlja kriptovalutu, za koju tvrdi da je bolja od bitkoina. Moneta koja će se koristiti preko interneta postaće operativna početkom 2020.

Mogu li da platim Librom? Ovo pitanje uskoro bi trebalo da postane realnost u platnom prometu širom planete. Riječ je o kriptovanoj moneti koju se sprema da uskoro uvede društvena mreža “Facebook”.

Radi se o virtuelnom novcu, po ugledu na već postojeći Bitkoin, ali koji bi, prema mišljenju njegovih idejnih tvoraca, trebalo da bude mnogo stabiliniji i nepodložan spekulacijama.

“Facebook” će ovu svoju namjeru ozvaničiti 18. juna, ali je vijest o tome već dospela u javnost. Cilj je da nova moneta, koja će se koristiti preko interneta, postane operativna već početkom sljedeće godine.

Njom bi mogli da se kupuju proizvodi i usluge, jednim pritiskom na tastaturu, bez korišćenja platnih kartica, direktno preko društvene mreže. Na ovaj način trebalo bi da bude omogućen i transfer novca, jednostavnim slanjem poruka preko, recimo, “Vibera” ili “WhatsApp-a”.

Ovaj način platnog prometa mogao bi potpuno da poremeti dosadašnji sistem plaćanja, imajući u vidu popularnost ove mreže, koja ima čak 2,2 milijarde aktivnih korisnika širom sveta, i uzimajući u obzir ko sve namerava da se uključi u projekat. Neka vrsta centralne banke za novu kriptomonetu trebalo bi da se nalazi u Švajcarskoj. “Facebook” je u ovoj zemlji u maju već osnovao filijalu “Libra networks”.

Tu bi trebalo da zasedaju predstavnici dvadesetak suosnivača, koji su u ceo projekat uložili oko 10 miliona dolara. Među njima su giganti kao što su “Visa MasterCard”, “PayPal”, “Uber” ili “Booking.com”, što bi trebalo da garantuje ozbiljnost celog poduhvata, pošto se podrazumeva da će ove firme prihvatati transakcije na taj način.

Kriptomonete karakterišu zaštita, nemogućnost krađe, ali i nepostojanje tragova. Zbog ovog poslednjeg, kao i zbog nedostatka kontrole, mogućnosti raznih spekulacija, pranja novca, uplitanja u šverc ili fiskalni egzil, do sada su u više navrata reagovale međunarodne monetarne institucije. Problem je i što su kriptomonete nedovoljno poznate široj javnosti, a mešaju se i u jedan od osnovnih postulata državotvornosti.

Cilj “Facebooka” je, kako je procurilo u javnost, da nova globalna moneta zato bude “nespekulativna”, zbog čega se već pojavio i novi naziv stejblkoin, kao pandan bitkoinu. Procenjuje se da će “Facebooku” za ovu stabilnost biti potrebno oko milijardu dolara “aktive” u sistemu libre.

Pojavile su se i informacije da su predstavnici “Facebooka”, tim povodom, već obavili razgovore s rukovodiocima mnogobrojnih centralnih banaka u svetu.

Najavljeno je da bi klasični novac za virtuelnu Libru trebalo da se menja bez provizije, na vrlo jednostavan način. S tim u vezi prenosi se ideja izvršnog direktora ovog giganta Marka Zakerberga, da se novac ubuduće šalje kao danas fotografija.

 

Izvor:(Novosti.rs)Ostavite komentar: