Facebook se bori da isprati „neviđeni“ saobraćaj

Kompanija Facebook doživljava ogroman porast upotrebe jer su milioni ljudi širom svijeta primorani da ostanu kod kuće.

Samo u Italiji, Facebook je zabilježio porast utrošenog vremena na svim svojim platformama za 70%, a slanje poruka poraslo je za više od 50%, saopštila je kompanija. Video pozivi na Messenger-u i WhatsApp-u u svim dijelovima svijeta koji su pogođeni isto kao Italija su se više nego udvostručili.

Dobra ili loša vijest za poslovanje?

To može izgledati kao dobra vijest za Facebook, koji posljednjih godina bilježi spor rast svoje glavne aplikacije. Međutim, iz kompanije kažu da upotreba opterećuje sopstvene resurse. „Rast upotrebe zbog pandemije COVID-19 je bez presedana u industriji i mi svakodnevno doživljavamo nove rekorde u korišćenju“, napisao je u blog postu potpredsednik analitike kompanije, Alex Schultz i potpredsjednik infrastrukture, Jay Pareikh. „Održavanje stabilnosti tokom ovih pikova u upotrebi je izazovnija nego inače sada kada većina naših zaposlenih radi od kuće.“

Iako je Facebook do sada bio u stanju da održi svoje usluge i radi, kompanija je morala da napravi određene ustupke. Facebook je smanjio kvalitet video zapisa u Evropi i povukao je većinu radne snage pod ugovorom koja radi kao moderator sadržaja.

Prihodi na udaru pandemije

Kompanija je takođe upozorila da bi prihodi mogli da budu na udaru, jer im je posao sa oglašavanjem u posljednjih nekoliko nedelja opao zbog pandemije. Twitter i druge medijske kompanije izdale su slična upozorenja. „Ne unovčavamo mnoge usluge u kojima imamo povećan angažman, a zabeležili smo i slabljenje u našem poslu sa oglašavanjem u zemljama koje preduzimaju agresivne akcije za smanjenje širenja COVID-19“, napisali su Schultz i Parikh, prenosi PC Press.

Nove opcije i ažuriranja uprkos svemu

Čak i dok se Facebook bori da prati korak sa tehničkim izazovima koje donosi sa sobom pandemija koronavirusa, kompanija neprestano objavljuje ažuriranja i nove funkcije, za šta su zaslužile malo poštovanja nakon godina skandala. Kompanija je uvela niz funkcija namenjenih borbi protiv širenja teorija zavere i drugih potencijalno štetnih dezinformacija. Instagram je ažurirao svoja pravila za proveru činjenica i dodao novu mogućnost Co-Watching za video pozive. Neki od inženjera kompanije takođe će učestvovati u hakatonu kako bi pomogli zdravstvenim organizacijama, izjavio je Mark Zuckerberg.

 Ostavite komentar: