Facebook plaćao korisnicima da instaliraju VPN aplikaciju koja prikuplja njihove podatke

Početkom prošle godine, izveštaj sajta TechCrunch je otkrio da je Facebook pokušavao da promoviše svoj VPN klijent koji je pratio i prikupljao informacije o korisnicima.

Aplikacija je kasnije uklonjena iz Apple App Store-a. Međutim, novi izvještaj TechCruncha otkriva da je Facebook pokušao ponovo sa sličnim sistemom, ovoga puta plaćajući korisnicima da instaliraju VPN aplikaciju pod nazivom “Facebook Research“.

Ističe se da je kompanija plaćala 20 dolara mesečno korisnicima uzrasta od 13 do 35 godina, uključujući i referal naknade za instaliranje aplikacije na njihovim telefonima. Aplikacija je prikupljala podatke o korisnicima, ali je to činila na eksplicitan način. Postoje primeri gde je aplikacija od korisnika tražila da šalju screenshotove svoje istorije poručivanja sa Amazona.

Naravno, potrebno je istaći da je Facebook u ovom slučaju plaćao korisnicima za njihove podatke, što znači da su korisnici morali da daju svoj pristanak. Doduše, nije jasno koliko su korisnici bili svesni kakvi podaci i u kom obimu su se prikupljali, ali je jasno da je aplikacija imala potencijal da prikuplja poprilično osetljive informacije.

Facebook je od tada izjavio da će ukloniti aplikaciju iz Apple App Store-a, ali će ona i dalje ostati na Androidu. Kompanija je takođe objavila izjavu za sajt The Verge:

“Ignorišu se ključne činjenice o ovom programu istraživanja tržišta. Uprkos ranijim izveštajima, nije bilo ništa “tajno” u vezi sa ovim; aplikacija bukvalno nosi naziv Facebook Research App.

To nije bilo “špijuniranje” jer su svi ljudi, koji su se prijavili za učešće, prošli kroz jasan proces – od njih se tražila dozvola i plaćeni su za učestvovanje. Na kraju, manje od 5% onih koji su odabrali da učestvuju u ovom programu istraživanja tržišta bili su tinejdžeri. Svi oni su imali i potpise sa roditeljskom dozvolom”.

 

Izvor:(benchmark.rs)

Ostavite komentar: