Evo koliko se električni automobili zapravo prodaju u Evropi

Tokom 2022. godine zabeležen je rast prodaje vozila na struju u Evropi za 29 procenata, a samo je Italija zabilježila pad potražnje za električnim automobilima. Ukratko, svaki sedmi prodati automobil bio je električni.

U tekstu saznajte koji model je najtraženiji, ali i koji tipovi elektrifkiovanih vozila počinju da gube na popularnosti.

Potpuno električna vozila su činila 14 odsto svih prodatih novih automobila u Evropi prošle godine, a na rast potražnje je najviše uticao njihov tržišni uspjeh u Njemačkoj i Velikoj Britaniji.

Tokom 2022. godine, u zemljama EFTA (Island, Norveška i Švajcarska), EU i Velikoj Britaniji, prodato je 1,58 miliona električnih automobila, što je rast od 29% u odnosu na 2021. Ako govorimo o tačnim brojkama, prodato je 357.162 električna automobila više. Vredi istaći da tako sada u Norveškoj 80% prodatih automobila ima pogon isključivo na struju

Najbolja prodaja u Nemačkoj

Za oko trećinu rasta zadužena je isključivo Njemačka, jer je prodaja e-automobila tamo skočila za 32 odsto, a prodato je 471.394 primjerka. Još veći rast potražnje zabilježen je u Velikoj Britaniji, gdje je prodato 267.203 vozila na struju, što je skok od 40 odsto. Jedina zemlja gdje je zabilježen pad potražnje za električnim automobilima je Italija, gdje je prodaja pala za 27 procenata.

Koji e-model je najprodavaniji u Evropi

Najprodavaniji električni automobil na evropskom tržištu je Tesla Model Y, sa 137.819 isporučenih primjeraka. Na drugom mjestu, sa prodajom od 92.150 primjeraka, nalazi se još jedan automobil američke kompanije – Model 3. Tesla Model Y je tokom 2022. bio najprodavaniji automobil u Norveškoj i Švajcarskoj.

Pad prodaje plug-in hibrida

Prodaja plug-in hibrida u Evropi zabeležila je pad od 2,7 procenata, jer je prodat 1,01 milion primjeraka. Rast prodaje od 11 odsto u Njemačkoj nadoknadio je slabije prodajne rezultate na drugim velikim tržištima kao što su Francuska i Velika Britanija.

Ford Kuga PHEV sa 57.968 prodatih primjeraka je najpopularniji plug-in hibrid, što predstavlja rast od 25 procenata.

 

 

 

 

Ostavite komentar: