EU parlament izglasao zakon o autorskim pravima!

Kako stvari stoje, internet će se zauvijek promijeniti. Kontroverzni Zakon o autorskim pravima (i Article 13 u njemu) je danas izglasan u Evropskom parlamentu.

Nova pravila će obavezati kompanije da brinu o sadržaju koji se objavljuje bez obzira ko ga objavljuje na njihovoj platformi. I dok su mnogi muzičari i kreatori sadržaja godinama tražili uređivanje oblasti autorskih prava, ciljajući prije svega gigante kao što su Google i Facebook, vrlo lako se može desiti da ispaštaju obični korisnici.

Za EU copyright zakon je glasalo 348 poslanika, dok je 278 bilo protiv. Zakon je prošao nekoliko revizija, ali nijedna promjena nije bila toliko bitna da bi uvjerila obične korisnike da će zadržati određena prava. Kako je zakon izglasan, sada će svaka država članica Evropske unije ponaosob glasati o ovom zakonu u nacionalnim parlamentima. Kada usvoje zakon, svaka država će imati rok od dvije godine da implementira nova pravila.

Šta donosi Article 13 i novi Zakon o autorskim pravima?

Poznato je da su glavni problem predstavljala dva člana zakona 11 i 13, gdje je poznatiji ozloglašeni Article 13. Postoji strah da će usljed strogih zakona o autorskim pravima biti ugušena sloboda korisnika na internetu, kao i da će manje kompanije jednostavno propasti jer neće moći da implementiraju skupe filtere, prenosi PC Press.

Da li je riječ o velikom koraku naprijed ili propasti svega dobrog na internetu pokazaće vrijeme. Sigurno će doći do određenih promjena, a koliko će one ugroziti internet slobode znaće se čim se pojave prvi problemi.

 

 

Ostavite komentar: