Epl dodaje nove tehnologije: Ajfon 13 će funkcionisati i bez signala

Ajfon 12 bio je veliki prodajni hit za Epl zahvaljujući lansiranju 5G mreže. Čini se da Epl želi da nastavi za pozitivnim trendom, dodajući nove tehnologije svom najnovijem uređaju ove godine. Navodno, Ajfon 13 će funkcionisati i bez signala.

Analitičar rada kompanije, Ming-Či Kuo izjavio je kako očekuje da će modeli Ajfon 13 imati mogućnost satelitske komunikacije.

Uređaj bi mogao da komunicira sa niskom Zemljinom orbitom (LEO) putem satelitske komunikacije. Ovo bi omogućilo korisniku da šalje poruke i upućuje telefonske pozive, čak i ako nisu unutar standardne pokrivenosti 4G/5G mreže. Ovo će biti moguće jer će novi model koristiti prilagođenu verziju Qualcomm X60 baznog modemskog čipa. Ovaj čip će podržati komunikaciju preko satelita.

Ono što je ostalo nerazjašnjeno je – da li bi slanje poruka i upućivanje poziva preko satelita funkcionisalo samo sa Epl uslugama poput Ajmesedža i Fejs Tajma ili, da li bi ova usluga bila ograničena na poseban režim za razmjenu poruka u hitnim slučajevima koji se koristi rijetko. Takođe je nejasno da li bi satelitske funkcije bile besplatne, poput GPS, ili bi došle sa povezanim troškovima korišćenja, prenosi Nova S.

Inače, popularni jutjuber Filip Koroj otkrio je u jednom videu da je procurio dizajn Ajfon 13 i Ajfon 13 Pro. Koroj je u videu rekao da kamera na Ajfon 13 Pro ima objektiv 3,41 mm, a 4,81 mm je širi od prethodnih modela.

Jutjuber potvrđuje i da postoji novi dijagonalni raspored kamera. Promjene označavaju početak novog trenda pametnih telefona.

SIM kartica će od sada biti integrisana sa logičkom pločom, kako bi uštedila prostor, dok su dugmad za jačinu zvuka i prekidač za isključivanje „migrirali na sjever za 3 milimetra“.

Novi modeli Ajfon 13 će biti gotovo identične veličine kao prethodnici, ali stara kućišta neće odgovarati zbog promjene veličine kamere.

Ostavite komentar: