Ekstreman porast hakovanja bankomata u Evropi

Kriminalci imaju bankomate kao mete otkako postoje i njihove metode napada mijenjaju se s načinom zaštite koja se koristi pri odbrani od istih tih kriminalaca. Ali, očito su par koraka ispred jer tokom prve polovine prošle godine, napadi na prostoru Evropske unije su porasli za 269 odsto.

Te podatke donosi Atlas VPN i navodi da su se kriminalci počeli koristiti malwareom i “logičkim napadima” kao metodom provale u sisteme bankomata. Konkretnije, takvi su napadi porasli s 35 na 129 na godišnjem nivou i to predstavlja spomenutih 269 odsto.

Šteta nastala takvom metodom napada porasla je s manje od 1.000 evra u prvoj polovini 2019. na više od milion evra tokom prve polovine prošle godine. Ipak, to nije rekord, njega “drži” prva polovina 2017., kad su kibernetički kriminalci uspjeli napraviti štetu od 1,51 milion evra u 114 uspješnih napada.

Istovremeno, fizički napadi na bankomate smanjili su se s 2376 u prvoj polovici 2019. na 1829 u prvoj polovini prošle godine. To je pad od 23 posto na godišnjem nivou. Ali, gubici nastali napadima koji su izvedeni iznosili su 12,6 miliona evra, što je povećanje od 11 odsto na godišnjem nivou, piše Noob.ba.

Najveći dio tih napada otpada na one izvedene eksplozivnim i napadima plinom. Riječ je o 7,6 miliona evra u odnosu na 5,1 milion evra iz godine ranije, što je rast od 49 posto. Ukratko, prečesto se izvode uspješni napadi na bankomate i to je problem koji se u svijetu ne odvija u tolikoj mjeri kao na prostoru Evropske unije, što je vjerovatno znak da je rizik bitno manji pa ga kriminalci lakše preuzimaju.

Upravo zato su krenule striktnije kontrole i najavljuju se dodatna ulaganja u sigurnost. Jasno je da se previše miliona evra gubi na potpuno nepotreban način. Koliko ta svijest pomaže, saznaćemo dogodine kad se objave podaci o situaciji u ovoj…

Ostavite komentar: