Ekran osjetljiv na dodir: Imao ga je američki model iz osamdesetih VIDEO

Doba ekrana osjetljivih na dodir je na vrhuncu. Gotovo svaki automobil koji se trenutno nudi na BiH tržištu može imati takvo rješenje.

Nekoliko ljubitelja automobila, međutim, shvaća da su se počeci ekrana osjetljivih na dodir u putničkim vozilima dogodili ranije nego u 21. vijeku. Za većinu se čini da se ova vrsta prikaza pojavila u interijerima tek nakon 2000. Ispostavilo se, međutim, da ga je imao serijski automobil iz osamdesetih. I kao što možete pogoditi, bili su to američki modeli.

Prvi automobil masovne proizvodnje opremljen ekranom osjetljivim na dodir bio je Buick Riviera iz 1986. godine. Ovo multimedijsko i zabavno rješenje nazvano je Graphic Control Center (CCC) i bilo je bolje nego što mislite.

Ekran osjetljiv na dodir iz 1980 -ih  iznenađujuće dobarVećina ekrana od prije nekoliko godina jasno se razlikuje od današnjih. Međutim, pokazalo se da je ovaj ekran prilično blizu trenutnim rješenjima koja se koriste u automobilima – u barem nekoliko kategorija. Da, njegova grafika nije impresivna jer se temelji na dvije boje.

U memoriji mu je 32.000 riječi. Bio je integrisan sa klima uređajem i kroz njega je bilo moguće podesiti brzinu i temperaturu protoka zraka. Također je nadopunjen fizičkim tipkama.

Kao i u većini sistema ovog tipa, najvažnije funkcije bile su, naravno, radijske postavke i audio konfiguracija (s mogućnošću podešavanja kvalitete zvuka). Najzanimljivije je, međutim, da ekran vrlo brzo reaguje na dodir, čak i po današnjim standardima. Neki proizvođači i dalje nude mnogo sporiju multimediju.

Očigledno nije imao budućnost

Pokazalo se da je Buickov ekran osjetljiv na dodir bio ispred svog vremena. Iako se koristio i u drugim modelima, kupci ga nisu toplo prihvatili smatrajući da je ovo rješenje previše inovativno, čak i za Sjedinjene Države.

Ostavite komentar: