Eh, ti Kinezi – Pametno vozilo bez vozača vozi po zamišljenoj ruti

Kina je poznata po efikasnom javnom prevozu – i na zemlji i pod zemljom. Takođe, poznata je i po vozilima bez vozača. Kako šarena rasvjeta može da skrene pažnju na bezbjednost u saobraćaju i koje šarene ptice privlače fotografe na planinama?

Zamislite autobus, tramvaj i voz. Pa sve to spojite u jedno vozilo. I izbacite vozača. Takvo prevozno sredstvo koje nema ime, pa možemo da ga nazovemo, trambus, postao je zvanično javno prevozno sredstvo u kineskoj u provinciji Sičuan.

Prva komercijalna linija pametnog vozila javnog prevoza bez šina zvanično je otvorena u gradu Jibinu u jugozapadnoj provinciji Sičuan.

Ovim vozilom ne upravlja čovjek i ne kreće se po šinama, već po zamišljenoj ruti. Prva linija po kom će se kretati ovo pametno vozilo duga je skoro 18 kilometara i ima 16 stanica. A koje su prednosti u odnosu na običan autobus?

„Može da primi više putnika nego običan autobus. Na primjer, u kompoziciju od tri vagona može da stane 307 ljudi, dok u običan autobus dugačak 10 metara staje 40 do 50 ljudi“, rekao je direktor fabrike vozila Peng Džunghun.

Na prvoj i posljednjoj stanici su punjači za vozilo, koje može da pređe 25 kilometara nakon 10 minuta punjenja. Proizvođač navodi da izgradnja ovakve saobraćajne linije košta deset puta manje od izgradnje podzemne željeznice, i za trećinu manje od linije modernih tramvaja.

Često se pitam šta je bezbjednije: vozila bez vozača ili vozila sa bahatim vozačima. Sve dok vozilima upravljaju ljudi potrebna je i edukacija. Kina je prošle nedjelje na nesvakidašnji način skrenula pažnju na važnost bezbjednosti u saobraćaju.

Šarena svjetla na visokim zgradama u Kini nisu rijetkost, naročito u vrijeme proslave Nove godine. Ali ova svjetla u gradu Erdosu u sjevernom kineskom autonomnom regionu Unutrašnja Mongolija imaju posebno značenje.

Ovo je dio kampanje tokom Nacionalnog dana bezbjednosti u saobraćaju, kojom se vozači i pješaci podstiču da poštuju saobraćajne propise.

Najviše zgrade bile su osvijetljene bliještećim svijetlima koja su slala poruke o bezbjednosti u saobraćaju i skrivenim opasnostima na putu.

Gradske vlasti vjeruju da su ove poruke, koje je morao da primijeti svako ko se zatekao na ulici, natjerale građane na razmišljanje o bezbjednosti u saobraćaju.

 

Izvor:(RTS)

 Ostavite komentar: