Drevne grobnice otkrivene u pariskoj katedrali Notr Dam tokom restauracije VIDEO

Nekoliko grobnica i olovni sarkofag koji vjerovatno datira iz 14. vijeka otkrili su arheolozi u pariskoj katedrali Notr Dam tokom radova na restauraciji, saopštilo je francusko Ministarstvo kulture.

Tokom pripremnih radova za obnovu tornja katedrale Notr Dam koja je teško oštećena u požaru 2019. godine, otkrivena je nekropola „izvanrednog naučnog značaja“ na centralnom mjestu gdje transept prelazi preko naosa, saopšteno je iz Ministarstva kulture.

Među grobnicama je bio i „potpuno očuvan sarkofag u obliku ljudskog tijela napravljen od olova“, dodaje se u saopštenju.

Kovčeg je možda bio napravljen za „višeg dostojanstvenika“ i vjerovatno datira s početka 14. vijeka nakon izgradnje katedrale.

Pored grobnica, elementi oslikanih skulptura pronađeni su neposredno ispod sadašnjeg nivoa poda katedrale, a identifikovani su kao dijelovi originalnog krovnog paravana iz 13. vijeka – arhitektonskog elementa koji odvaja prostor oltara od naosa.

Drugi dijelovi strukture, uništeni početkom 18. vijeka, otkriveni su tokom restauracije Notr Dama sredinom 19. vijeka i već su izloženi u Muzeju Luvr.

Francuski istraživači izvršili su najnovija arheološka iskopavanja prije nego što su postavljene skele za obnovu tornja.

Arheološka istraživanja će biti produžena do 25. marta, saopšteno je iz Ministarstva kulture.

 

 

Ostavite komentar: