Dobro obratite pažnju: Dva tiha neprijatelja koja uništavaju vaš auto

Osim limarije koja može stradati od korozije, još više glavobolje vlasniku bi mogli stvoriti problemi sa strujom – nemali broj automobila, posebno novijih, na dnu prtljažnika ima osjetljivu elektroniku, uključujući na primjer akumulatore i ožičenje s raznim konektorima.

Ako nalazite vlagu u vozilu, najvažnije je da pronađete baš sve njene tragove, a zatim i uzroke za njen nastavak i tek onda se bacite na rješavanje problema.

Kondenzacija

Vlažna stakla u unutrašnjosti automobila posebno su čest problem u zimskim mjesecima, ali kao što to dobro zna većina vozača, ovog fenomena nerijetko nismo pošteđeni ni ostalih godišnjih doba.

Svako od nas s njim se nosi na svoj način, pa se tako neki uzdaju u snagu ventilacije, po mogućnosti potpomognute klima uređajem, a neki su s vremenom razvili posebne metode brisanja i sušenja stakala. Posebnim spužvicama, krpicama, novinskim ili kuhinjskim papirom…, ili kombinacijom svega navedenog.

I bez obzira u koju se grupu ubrajali, većina vozača o kondenzaciji zapravo prestane razmišljati čim osuši stakla i nastavi s vožnjom. A ne bi bilo loše da se još malo informišu. Za početak, kako bi shvatili koji je najbolji način da se riješe ovog problema vozači bi trebalo da se upoznaju s njegovim uzrocima. Sasvim pojednostavljeno, kondenzacija se javlja u situacijama kada postoji razlika u temperaturi i vlazi unutar vozila i izvan njega odnosno kad hladna podloga (poput stakla) dođe u dodir s vlažnim i/ili toplim vazduhom.

U praksi to najčešće postaje primjetno kada u hladan auto zimi uđu putnici: vazduh koji oni izdišu vrlo je topao u odnosu na unutrašnjost vozila te će se na staklima vrlo brzo pojaviti primjetna vlaga. Što više putnika uđe, jasno, ta će se pojava primijetiti brže i u izraženijem obliku, a vozač će zatim posegnuti za nekom od već opisanih metoda čišćenja…

Izvori vlage

Važno je, međutim, znati da se kondenzacija u automobilu može pojaviti i bez prisutnih putnika, što upućuje na to da u vozilu postoji neki drugi izvor vlage, jedan ili više njih. Na primjer, vlaga će postati primjetna ako ste u autu zaboravili mokru majicu ili neku drugu odjeću ili obuću nakon kiše, ili ako se mokri ili namočeni tepisi nisu dovoljno dobro osušili. U tom slučaju je jasno što treba učiniti: iz vozila je najvažnije izbaciti sve uzroke vlaženja i zatim ga temeljno osušiti, po mogućnosti kombinacijom različitih metoda.

Neke od najboljih i najbržih rezultata za uobičajeno odmagljivanje stakala daje korištenje klima uređaja, konkretno njegove tipke za odleđivanje/odmagljivanje vjetrobrana. Kombinacija tople struje i klime je dobitna jer AC sistem izvlači vlagu iz vazduha (to uostalom potvrđuje i lokvica vode koja je uvijek primjetna ispod vozila u kojem radi klimatizacija), što znači da se stakla neće imati čime zamagliti.

Ali, šta učiniti ako u automobilu nema klima uređaja, ili ako opisana metoda ne daje zadovoljavajuće rezultate? Pomoći može korištenje nekog od sredstava namijenjenih izvlačenju vlage iz vazduha ili temeljito provjetravanje i sušenje unutrašnjosti vozila. Pritom je moguće koristiti fen za kosu (npr. za namočena sjedišta) ili ostaviti otvoreni automobil ili barem prozore na suncu na nekoliko sati…

Ali, ako imate vlage u vozilu, najvažnije je da pronađete baš sve njene tragove, a zatim i uzroke. Zamagljena se stakla vide, a šta je s vlagom u tepisima i ispod njih? U prtljažniku i prostoru za rezervni kotač? Ako tamo niste dugo zavirili, odmah provjerite ima li tragova vlage ili, još gore, vode. Ovo su u pravilu najniži dijelovi vozila i ako negdje u automobil curi ili kapa voda, što je moguće ako je na primjer riječ o starijem vozilu s oštećenim ili napuklim gumenim brtvama vrata ili poklopca prtljažnika, ona bi lako mogla završiti baš tamo.

Isto vrijedi i za sitne pukotine na farovima: možda mislite da vam one ne mogu naškoditi, ali kroz njih se u vozilo takođe može uvući vlaga. Šta to može značiti, ne treba posebno objašnjavati: osim limarije koja može stradati od korozije, još više glavobolje vlasniku bi mogli stvoriti problemi sa strujom: nemali broj automobila, posebno novijih, na dnu prtljažnika ima osjetljivu elektroniku, uključujući na primjer akumulatore i ožičenje s raznim konektorima.

Zato ne budite lijeni, nego povirite tu i tamo ispod tepiha, ako djelujete na vrijeme mogli biste se riješiti velikih problema, piše Revija HAK.

Ostavite komentar: