Danas se obilježava Svjetski dan meteorologije: Prošla godina bila najtoplija od kako se prate klimatske promjene

Danas se obilježava Svjetski dan meteorologije, posvećen unapređenju nacionalnih hidrometeoroloških službi za praćenje i prognoziranje klime i uticaja klimatskih promjena na zdravlje ljudi, prirodne resurse i privredu.

Posljednjih decenija hemijski sastav atmosfere i kvalitet voda brzo se mijenja pod uticajem ljudi, zbog čega je došlo do narušavanja prirodne ravnoteže u globalnom klimatskom sistemu.

Sve veća ranjivost na klimatske promjene uslovila je potrebu unapređenja nacionalnih hidrometeoroloških službi u cilju obezbjeđivanja uspješnijeg praćenja i prognoziranja klime. Konvencija o osnivanju Svjetske meteorološke organizacije, stupila je na snagu 23. marta 1950. godine, zbog čega je ovaj datum izabran za Svjetski dan meteorologije.

Direktor Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske Darko Borojević rekao je da je prošla godina bila najtoplija od kako se prate klimatske promjene.

– Poplave iz 2014.godine su nas upozorile nas na manjkavosti i od tada konstantno napredujemo – dodao je Borojević u Јutarnjem programu RTRS.

Istakao je da je savremena tehnologija omogućila da se se dobije kvalitetnija prognoza vremena.

Ostavite komentar: