Dan bez ikakvih vijesti: Prodaja poslovanja TikToka u SAD pred novom preprekom

Potencijalni sporazum o prodaji američkog poslovanja TikToka nailazi na nove prepreke kako se bliži rok za prodaju koji je utvrdio predsjednik SAD Donald Tramp, što tu aplikaciju za razmjenu kratkih video sadržaja dovodi u rizik od realne zabrane rada.


Očekivalo se da će sporazum biti najavljen 1. septembra, ali je taj dan prošao bez ikakvih vijesti o transakciji, navodi CNBC. Kineski zvaničnici su u petak, 29. avgusta, uveli nova ograničenja na izvoz tehnologije, koja bi mogla da iziskuju odobrenje Kine da TikTok proda svoj algoritam, koji predstvalja esencijalnu vrijednost te aplikacije.

Kao glavni kandidati za kupovinu TikToka su do ponedjeljka figuriali kompanija Orakl i konzorcijum Majkrosoft-Volmart, ali je Vol Strit DŽornal kasno sinoć izvijestio da su nova kineska ograničenja zakomplikovala i produžila pregovore o sporazumu.

Procjenjivano je da bi vrijednost sveobuhvatnog sporazuma, s kupovinom algoritma, mogla da se kreće u rasponu od 20 do 30 milijardi dolara, rekli su ranije za CNBC ljudi upoznati s materijom, ali će ta cijena vjerovatno pasti ako ova glavna tehnologija bude isključena iz dogovora. Novi kineski propisi su natjerali Džang Jiminga, osnivača BajtDensa, matične kompanije TikToka, da ponovo razmotri koje su mu opcije na raspolaganju, prenijela je agencija ”Blumberg”.

Potreba da se dobiju odobrenja od nadležnih organa i u SAD i u Kini mogla bi da pomjere postizanje sporazuma na period poslije američkih predsjedničkih izbora, koji se održavaju u novembru, rekao je jedan neimenovani izvor za ‘Blumberg’.

U slučaju da se pregovori produže do novembra ili kasnije, aplikacija bi mogla da se suoči sa efektivnom zabranom u SAD, shodno izvršnim naredbama predsjednika Trampa. Tramp je prvobitno potpisao nalog prema kojem bi američkim kompanijama od 20. septembra bile zabranjene transakcije s BajtDensom, ali je kasnije potpisao naredbu kojom se BajtDens primorava da do 12. novembra proda ili zatvori američko poslovanje TikToka.

Potencijalna promjena američke administracije nakon predsjedničkih izbora mogla bi da pruži TikToku još jednu šansu da pregovara sa vladom SAD, ocjenjuje CNBC i podsjeća da je TikTok tužio Trampovu administraciju zbog potencijalne zabrane, navodeći da je kompaniji uskraćeno pravo na postupak koji predviđa zakonska regualtiva.

Ostavite komentar: