Da li svi ljudi svijeta vide iste rezultate Google pretrage istog pojma – naučnici odgovorili

Kada u Google unesete neki pojam za pretragu, obično ni ne razmišljate previše.

Jednostavno otvorite pretraživač, upišete traženi pojam i odaberete neki od dobijenih rezultata. A da li ste ikada pomislili na to da li su ti isti rezultati pretrage, u nekom drugom dijelu svijeta, identični onima koje vidite na ekranu?

Da bi dala odgovor na to pitanje, grupa naučnika je razvila Search Atlas, veb alat koji prikazuje kako rezultati pretraživanja na Google izgledaju u različitim dijelovima svijeta.

Koliko se ti rezultati razlikuju može se vidjeti tako što ih Search Atlas prikazuje jedne pored drugih na istom ekranu. Pa će tako, zbog različitih političkih, religijskih ili pravnih razloga, neki rezultati biti skriveni ili blokirani u jednoj zemlji, a dozvoljeni u drugoj.

Budući da je riječ o naučnom radu, Search Atlas, na žalost, nije dostupan običnim korisnicima, prenosi Zimo. Ali se zato se na internet stranicama projekta može vidjeti kako sve to radi, što i ovaj video prikazuje, prenosi Telegraf.

Ovo je možda i najbolji primjer toga koliko algoritmi internet pretraživača mogu da upravljaju našim životima i informacijama koje dobijamo, i da tako utiču na odluke koje donosimo. Pogotovo ako se oslanjamo samo na jedan izvor informacija…

Ostavite komentar: