Čileanski klimatolozi prave glečere da bi se izborili sa sušom

Grupa čileanskih klimatologa želi da iskoristi padavine tokom zimskih mjeseci na južnoj hemisferi i zamrzne vodu u vještačkim glečerima, koja će se potom koristiti tokom sušnih perioda od decembra do februara.

Inspirisan inicijativom pokrenutom u Indiji, na vrhovima kanjona Kahon del Maipo, dijela planinskog vijenca jugoistočno od glavnog grada Čilea, Santjaga, pokrenut je projekat „Nilus“ koji bi trebalo da pomogne u rješavanju problema vodosnabdijevanja.

Cilj projekta je da se do sljedeće godine uskladišti 100 miliona litara vode.

„'Nilus’ nastoji da pomogne u rješavanju ogromne krize sa vodom sa kojom se suočavamo i u Čileu i u svijetu“, rekao je Rojtersu direktor projekta Enrike Gelona.

„Tražimo rješenje koje nam zapravo omogućava da zadržimo vodu duže u planinskom vijencu, a zatim da je dostavimo stanovništvu koje se nalazi nizvodno“, dodao je Gelona.

Prototip za projekat je “Parque Arenas”, koji se nalazi na najvišem dijelu kanjona.

Tamo treba zahvatiti vodu i zadržati je tu kako bi se zamrzla zahvaljujući veoma niskim temperaturama tokom noći.

Promoteri projekta planiraju da naprave 50 ​​jedinica za vodu, gdje bi se ukupno čuvalo oko 100 miliona litara vode u čvrstom stanju – ledu.

„Ovo bi služilo za snabdijevanje oko 100.000 ljudi tokom tri mjeseca“, rekao je inženjer kompanije „Nilus“ Roberto Lara, koji se nada da će prvi ciklus projekta biti završen 2022. godine.

Čile, najveći svjetski proizvođač bakra, suočava se sa jakim sušama već godinama. Na tešku situaciju ukazali su i istraživači i ekološki aktivisti koji navode da se glečeri na Andima povlače.

 

 

Ostavite komentar: