Četiri su načina: Evo kako da u 10 minuta zaštitite sve podatke na vašem Gmail nalogu

Od izvoda iz banaka do ličnih poruka, kao i mnogih zahtjeva za resetovanjem lozinki – vaš Gmail nalog obiluje ličnim podacima.

Kada bi bilo ko nepoznat došao u njihov posjed, mogao bi da pristupi i ostatku vašeg internet identiteta.

Umjesto da se samo nadate da hakeri neće odabrati baš vas, izdvojte 10 minuta vremena i obezbijedite svoj Gmail nalog upravo sada.

1. Koristite jaču lozinku

Svako od nas ponekad je koristio istu staru lozinku koju je dobro upamtio – na više različitih sajtova.

Međutim, ponavljanje iste lozinke prava je pozivnica za hakere. Sve što je potrebno da urade je da pronađu slabu tačku na jednom sajtu i dokopaju se vaše lozinke, a potom će pokušati da sa njom pristupe i raznim drugim sajtovima.

Vrijeme je da svoju lozinku ojačate. Koristite unikatne, duge ili proizvoljno generisane lozinke za svaki nalog koji imate. Pamćenje ovih lozinki je jednostavno kada koristite “Password manager”.

Da biste promijenili lozinku, posetite “Security” stranicu vašeg Gmail naloga, kliknite na “Password” u sekciji “Signing in to Google”. Verifikujte svoju trenutnu lozinku, zatim upišite novu i kliknite na “Change”.

2. Verifikacija u dva koraka

Kada ova opcija nije aktivirana, hakerima je dovoljna samo vaša lozinka kako bi pristupili vašem Google nalogu, u koji spadaju i YouTube, Gmail, GooglePay…

Sa verifikacijom u dva koraka, hakerima je potrebna vaša lozinka, ali i proizvoljno generisan šestocifreni broj koga dobijate u poruci na vaš mobilni telefon.

Sva podešavanja vrše se na sekciji “Security” u opciji “2-Step Verification” gdje možete odabrati metod na koji ćete primati šestocifreni kod.

3. Provjerite unesene metode zaštite

Vjerovatno je prošlo mnogo vremena otkada ste se registrovali na Gmail, i možda ste od tada promijenili broj telefona, ili obrisali stari imejl koji ste nekada koristili, a koji je označen kao rezervni u slučaju da morate da povratite ukradeni nalog.

Zbog toga je pametno da provjerite ove podatke, jer će Google upravo njih koristiti u slučaju da je neophodno da potvrdite svoj identitet.

U sekcijama “Recovery phone”, “Recovery email” i “Security question” možete ažurirati podatke.

4. Provjerite aktivnost naloga

Postoji mogućnost da je neki haker (ili bivša djevojka ili momak) pristupio vašem nalogu, a da vi to ne znate. Da biste to provjerili, ulogujte se na nalog i potražite dno strane. Vidjećete liniju na kojoj piše “Last account activity”.

Na kraju linije, kliknite na “Details” da biste vidjeli kada, kako i sa koje lokacije je vašem nalogu pristupano. Ukoliko uočite bilo kakvu sumnjivu aktivost, kliknite na “Sign out of all other Gmail web sessions” i odmah promijenite lozinku, piše “Telegraf.rs”.

Ostavite komentar: