Čestitamo! Japanski proizvođač automobila Honda proslavlja rođendan

Honda je danas drugi najveći japanski i sedmi svjetski proizvođač automobila, ali i uvjerljivo najveći svjetski proizvođač motornih vozila svih kategorija.

Soichiro Honda (1906-1991) još je prije Drugog svjetskog rata počeo raditi kao proizvođač dijelova za Toyotu, a u ratu se bavio i različitim projektima za vojnu industriju. Ali, kombinacija američkih bombi i katastrofalnih potresa uništila je većinu onoga što je stekao.

Po kapitulaciji Japana prodao je ostatke kompanije Toyota, osnovao Hondin institut za tehnološka istraživanja, otkupio zalihe motorčića od 50 ccm od japanske vojske i na prostoru od 16 kvadratnih metara tim od 12 ljudi počeo je proizvoditi motorizovane bicikle.

Kad su potrošili otkupljenu zalihu motora Tohatsu, počeli su proizvoditi vlastite kopije, a 24. septembra 1948. službeno je registrovana kompanija Honda Motor Company. Prevrtimo li film samo 15-ak godina unaprijed, doći ćemo do 1963., kad Honda počinje s proizvodnjom automobila, istovremeno napadajući i na frontu dostavnih i sportskih vozila.

Hrabar potez male i razmjerno mlade kompanije? Pa… ne baš! Vjerovali ili ne, već je tada Honda postala najveći svjetski proizvođač motocikala, a tu poziciju nije ispustila do danas. Uspješni su i u proizvodnji turbomlaznih motora i poslovnih aviona.

Naprotiv, pridodala joj je i titulu neprikosnovenog svjetskog lidera u proizvodnji motora s unutrašnjim sagorijevanjem za različite namjene, poznatim po izvrsnim svojstvima i dugovječnosti. Zato su automobili logična, profitabilna ekstenzija ostalih djelatnosti kompanije.

Danas je Honda drugi najveći japanski i sedmi svjetski proizvođač automobila, ali i uvjerljivo najveći svjetski proizvođač motornih vozila svih kategorija, koja se proslavila i sportskim motorima, prenosi autoportal.hr.

 

Ostavite komentar: