Brzo punjenje: Kinezi tvrde da su napravili bateriju kakvu je čekao čitav svijet

Kineska startap kompanija Greater Bay Technology tvrdi da se njihova baterija druge genercije, namijenjena električnim automobilima može puniti normalnom brzinom čak i hladnim uslovima.

Prema riječima Huanga Šangdonga, predsjednika kompanije, nova Feniks ćelija koristi superprovodne materijale i termalnu kontrolu kako bi se zagrijala od -20 °C do 25 °C za pet minuta, što bateriji omogućava da se u potpunosti napuni za samo šest minuta u svim vremenskim uslovima.

“Feniks baterija ne rješava samo dugo vrijeme punjenja električnih automobila, već i druge bolne tačke”, kaže Huang.

“Nije važno ni da li je topao ili hladan dan – to neće uticati na domet Feniks baterije”, dodao je on.

Gubitak efikasnosti punjenja po hladnom vremenu bio je stalna prepreka za električne automobile, odnosno njihove baterije. Neki proizvođači, kao što su Polestar i GM, pristupili su ovom problemu dodavanjem toplotnih pumpi, međutim, Feniks baterije su, bar na papiru, nešto potpuno drugačije.

Ono što je posebno impresivno jeste da Feniks ćelije navodno nude do 1.000 kilometara dometa. Kompanija očekuje da će javnost imati priliku da vidi ove baterije već sledeće godine, kada će se naći u Aion električnim automobilima, brendu koji je treći po popularnosti u Kini, a koji spada pod vlasništvo kompanije GAC, prenosi “Smart life“.

Osim toga, Greater Bay Technology je “u pregovorima sa drugim proizvođačima električnih automobila koji će potencijalno koristiti nove baterije”, kaže Huang, dodajući da će električna vozila biti masovno prihvaćena “tek kada budu mogla da se voze i održavaju kao automobili na gorivo”.

Greater Bay Technology je osnovan prije dvije godine, ali njihova procijenjena vrijednost je već dostigla 1 milijardu dolara. Prva generacija baterija ove kompanije, koja nudi ekstremno brzo punjenje, trenutno se koristi u Aion V Plus SUV modelu.

Ostavite komentar: