Borba protiv lažnih vijesti: Google daje 25 miliona dolara u EU fond za medije

Google će uplatiti 25 miliona američkih dolara u novoosnovani Evropski fond za medije i informacije za borbu protiv lažnih vijesti.

Google je to objavio u srijedu u kontekstu kritika da tehnološki divovi ne čine dovoljno za razotkrivanje dezinformacija na internetu.

Pandemija covida-19 i američki izbori prošle godine izazvali su veliko povećanje dezinformacija, a neki kritikuju društvene medije što nisu proaktivniji u suzbijanju tog problema. Regulatori su najavili da bi mogli uvesti stroge restrikcije, prenosi 24sata.

Evropski fond za medije i informacije, koji su prošle sedmice pokrenuli Zaklada Calouste Gulbenkian i Evropski univerzitetskii institut, ima za cilj okupiti naučnike, stručnjake za provjeru informacija, neprofitne organizacije i druga tijela koja djeluju u javnom interesu kako bi pomogli u borbi protiv lažnih vijesti.

“Proživljavajući neizvjesnost i izazove protekle godine, pokazalo se važnijim nego ikad da ljudi imaju pristup tačnim informacijama i da mogu razlikovati činjenice od fikcije”, istaknuo je predstavnik Googlea Mat Britin u objavi na blogu.

Fond će djelovati pet godina. Evropski opservatorij za digitalne medije, projekt Evropske komisije osnovan prošle godine koji uključuje stručnjake za provjeru informacija i univerzitetske istraživače, ocjenjivaće i selektovati projekte.

Ostavite komentar: