“Blu Oridžin” poletio u svemir: Najstariji član posade glumac iz “Zvezdanih staza”

Kanadski glumac Vilijem Šatner (90), koji je igrao kapetana Kirka u seriji “Zvezdane staze”, postao je najstarija osoba u svemiru nakon što je raketa kompanije “Blu Oridžin”, u vlasništvu milijardera i američkog biznismena Džefa Bezosa, poletjela danas na subordinalni let iz zapadnog dijela Teksasa.

Šatner je jedan od četiri člana posade u potpuno autonomnoj svemirskoj letjelici “Nju Šepard”, a očekuje se da će let trajati oko 11 minuta.

Raketa je poletjela sa lokacije za lansiranje “Blu Oridžina”, udaljene oko 32 km od grada Van Horn u Teksasu.

Šatneru su se na putovanju pridružili bivši inženjer NASA Kris Bošuizen, suosnivač platforme “Medidejta solušens” za klinička istraživanja Glen de Vries i potpredsjednica i inženjer “Blu Oridžina” Odri Pauers.

Očekuje se da će “Nju Šepard” podići putnike na visinu od 96 km iznad Zemlje, omogućavajući im da dožive nekoliko minuta bestežinskog stanja prije nego što se kapsula sa posadom vrati u pustinju Tekas.

Let, prethodno zakazan za juče, pomjeren je za jedan dan zbog vjetra.

Četiri člana posade su juče prošla obuku, a tim misije završio je procjenu spremnosti za let kako bi se osiguralo da su “svi sistemi pokrenuti”, saopštio je “Blu Oridžin” na Twitteru.

Ova kompanija je imala uspješan debitantski let u svemirskom turizmu 20. jula, sa Bezosom i još tri osobe koje su letjele do ruba svemira i nazad tokom putovanja koje je trajalo 10 minuta i 10 sekundi, prenosi Tanjug.

Na tom letu, avijatičarka Voli Fank (82) postala je najstarija osoba koja je stigla u svemir.

Ostavite komentar: