Blok korisnicima koji ga prenose: TikTok pokušava ukloniti jezivi video koji kruži mrežom

Kako korisnici TikToka postaju sve svjesniji ovog klipa, mnogi kreatori počeli su upozoravati svoje pratioce da pripaze na sliku čovjeka sa bradom koji sjedi ispred stola, odnosno da zaobiđu video sa ovom slikom. Ipak, to nije spriječilo mnoge da pogledaju i podijele snimak.

Predstavnik TikToka potvrdio je za Verge da su “isječci samoubistva” počeli kružiti u nedjelju naveče.

“Naši sistemi automatski otkrivaju i označavaju ove klipove zbog kršenja naših pravila protiv sadržaja koji prikazuju, veličaju ili promovišu samoubistvo. Zabranjujemo račune koji iznova pokušavaju podijeliti ovaj video i cijenimo članove naše zajednice koji su prijavili sadržaj, te upozorili druge da ga ne gledaju i ne dijele”, kazali su iz TikToka.

Ovakve vrste videozapisa pojavljivale su se u prošlosti i na drugim veb platformama, uključujući Fejsbuk, Instagram i Reddit. S obzirom da su TikTok videozapisi prikazani u jednom glavnom feedu, može biti teže izbjeći sporni snimak. Time su korisnici TikToka još više na oprezu i pokušavaju upozoriti i druge.

I drugim društvenim mrežama počela su kružiti upozorenja na jezivi video. Korisnici Instagrama, Fejsbuka i Tvitera, naročito roditelji, protekla dva dana upozoravaju na uklanjanje snimka.

Ostavite komentar: