“Blago čojvečanstva”: Kina poručila da će podijeliti sa drugima uzorke sa Meseca

Kineska nacionalna svemirska agencija (CNSA) saopštila je da će drugim državama omogućiti pristup uzorcima Mjeseca koje je prikupila kineska sonda tokom misije Čang'e 5.

Iz CNSA je saopšteno da će saradnja biti zasnovana na principima pravičnosti i zajedničke koristi, a da su prikupljeni “uzorci sa Mjeseca blago čojvečanstva”.

Nakon što se kineska sonda vratila u četvrtak rano ujutro na Zemlju donijevši prve uzorke sa Mjeseca za Kinu, a najnovije u svijetu u posljednjih više od 40 godina, mnoge strane svemirske agencije uputile su Kini čestitke i izrazile želju za zajedničkim istraživanjem, rekao je portparol CNSA Sju Hunglijang i dodao da će agencije u Kini izdati smjernice o načinu na koji će se uzorci proučavati i dijeliti.

Kineska agencija potpisala je više od 140 sporazuma o saradnji sa više od 40 zemalja i učestvuje u 18 međunarodnih organizacija, navodi Čajna dejli.

Zamjenik direktora CNSA Vu Janhua rekao je i da je Kina spremna na “prijateljsku i iskrenu saradnju sa SAD”, ali je podsjetio da su SAD od 2011. godine zabranile Američkoj svemirskoj agenciji NASA i drugim agencijama saradnju sa kineskim organizacijama. “Da li će doći do saradnje zavisi od politike američke vlade“, rekao je on.

Kineska svemirska sonda sletjela je u četvrtak rano ujutro na područje kineskog autonomnog regiona Unutrašnja Mongolija u 01.59 po pekinškom vremenu, a čime je Kina postala treća zemlja koja je prikupila uzorke sa Mjeseca nakon SAD i Sovjetskog Saveza.

Ostavite komentar: