“Bitnije im je da zarade novac”: Još jedan uzbunjivač izašao u javnost sa podacima o Facebooku

Još jedan uzbunjivač izašao je u javnost sa podacima o Facebooka i njihovom načinu vođenja kompanije i generalno poslova sa drugim licima.

Radi se o bivšem članu Facebookovog tima.

“Washington Post” prenosi da je htio da ostane anoniman, ali da je iznio podatke o Facebooku u kojima potvrđuje da je kompaniji bitnije da zaradi novac i nešto proda, nego da se bori protiv govora mržnje i dezinformacija na svojoj mreži.

Do papira i podataka koje je uzbunjivač dao “Washington Postu” došao je i Verge i prva stavka je kako je Facebook znao šta se dešava u Rusiji 2016. godine tokom predsjedničkih izbora, ali ne da nisu htjeli da se miješaju, već i da su pomogli u širenju dezinformacija, prenosi B92.

Facebook se oglasio i rekao da ne može jedan čovjek da optužuje cijelu kompaniju na osnovu toga što je bivši radnik, bez pravih i konkretnih dokaza.

Anonimni uzbunjivač udružio se sa Frensisom Haugenom, koji je bio prvi uzbunjivač i svoja saznanja i dokaze dao “Wall Street Journalu”.

Haugen je i svjedočio javno 5. oktobra pred američkim Kongresom i on se bori protiv Instagrama, za koji smatra da je toksičan po maloljetnike i da ih kvari.

Vidjećemo da li će drugi uzbunjivač htjeti da javno svedoči, s obzirom da je za sada želio da ostane anoniman.

Ostavite komentar: