Banjalučanin uspješan u IT sektoru u Švajcarskoj: Kurire će zamijeniti roboti

Robot sa vještačkom inteligencijom koji uspješno savladava prepreke poput stepenica budućnost je isporuke, a prve aplikacije u Banjaluci mogle bi biti u sektoru industrije s fokusom na nadzor infrastrukture.

Istakao je to za “Glas Srpske” Banjalučanin Marko Bjelonić, koji karijeru gradi u Švajcarskoj, gdje kao postdoktorski istraživač radi na startapu “Swiss-Mile”.

– “Swiss-Mile” proširuje naše istraživanje u posljednjih pet godina uvođenjem multimodalne platforme za rješavanje izazova isporuke uz vrhunsku brzinu, efikasnost, svestranost i sposobnost nosivosti. S nogama i točkovima naš robot nadmašuje najsavremenije platforme za dostavu na točkovima, kao i lagane dronove za dostavu. To je jedino rješenje koje može prenijeti alate, materijale, robu i senzore na velike udaljenosti uz energetsku efikasnost i brzinu, dok savladava izazovne prepreke poput stepenica i omogućava besprijekornu navigaciju u unutrašnjim i vanjskim urbanim sredinama – objašnjava Bjelonić.

Istakao je da planiraju da istraže polja upotrebe robota, kao što su platforme opšte namjene koje omogućavaju različite logističke primjene, zatim automatizovana rješenja za snimanje stvarnosti velikih razmjera koja repliciraju stvarne gradove u digitalnim svjetovima.

Osim toga, pojasnio je, tu su i usluge nadzora infrastrukture velikih razmjera, koje automatski otkrivaju promjene u okolini, upoređujući onlajn podatke sa unaprijed mapiranim digitalnim blizancem te novi algoritmi u području umjetne inteligencije koji robotima omogućavaju navigaciju u obrazovnim urbanim sredinama.

– Postoje mnoge kompanije koje se bave dostavom koje su fokusirane na tradicionalne platforme s točkovima. Vjerujemo da će većina njih u sljedeće dvije do četiri godine preći na svestranija rješenja poput našeg – rekao je Bjelonić.

S obzirom na to da je rođen u Banjaluci, na pitanje kakve su šanse da se ovakav robot nađe i na našem tržištu, Bjelonić kaže da smatra da će prve aplikacije u gradu na Vrbasu biti na industrijskim područjima, s fokusom na nadzor infrastrukture.

– Čim Vlada dozvoli robota za dostavu, vjerovatno će više robota hodati i voziti se putevima – istakao je Bjelonić.

Ostavite komentar: