Aygo će postati crossover: Toyota potvrdila – X verzija stiže za mjesec dana

Od 15 putničkih modela koji se trenutno prodaju u Evropi, Toyota ima samo četiri podignuta, pa planira više – uključujući novi Aygo X.

Filozofska razmatranja o tome šta je SUV, šta je crossover i zašto se, na primjer, Yaris Cross naziva SUV, ostavimo za neku drugu priliku. U svakom slučaju, Toyota trenutno ima 4 modela u kojima sjedite više i izgledate moderno: Yaris Cross, C-HR, RAV4 i Highlander (novi Land Cruiser trenutno nije na BiH cjenicima). Možete dodati i Hilux, no radi se o segmentu komercijalnih vozila. Za mjesec dana imaće još jedan povišeni model u ponudi jer će u novembru debitovati Aygo X.

Zapravo, to nije bila tajna – već je bilo jasno kada je predstavljen prototip Aygo X Prologue. Danas niko ne dopušta trošiti novac na pojektovanje novih modela koji neće ići u proizvodnju.

A ovo je Toyota i službeno objavila – Aygo X

Poruka je kratka i prilično lakonska, potvrđujući ono što smo već pisali prije nekoliko mjeseci. Aygo X (crossover) biće napravljen na platformi GA-B, na kojoj su već napravljeni modeli Yaris (hatchback) i Yaris Cross (SUV). Nema naznaka da će se proizvoditi električni, ali velika je vjerovatnoća da će se prodavati i kao hibrid.

X u modelu Aygo Toyota prevodi se kao crossover

U saopštenju smo pročitali da ovaj X znači crossover. Suprotno Yaris Crossu, koji je prema proizvođaču SUV. I sljedeće godine vjerojatno ćemo vidjeti Corolla Cross ili X, koji će takođe biti lansiran kao SUV.

Ostavite komentar: