Avioni na vodonik – budućnost letova i opstanka Zemlje

Da li postoji pogonsko gorivo koje može sačuvati planetu od zagađenja? Vjeruje se da upravo vodonik kao gorivo može da osigura čiste letove, ali svakom aerodromu biće potrebna infrastruktura za prevoz ovog gasa /ali u tečnom stanju/ i punjenje aviona, što će zahtijevati velika ulaganja.

Avionski prevoz globalnom zagrijevanju doprinosi s tri i po odsto. Sa dva odsto taj oblik transporta doprinosi emisijama ugljen-dioksida (CO2)koji proizvodi čovjek. Na avione otpada 12 posto emisija CO2 od svih grana prevoza zajedno. To znači da je 915 miliona tona CO2 u 2019. godini prouzrokovao avionski prevoz, od ukupno 43 milijarde tona, koliko ljudi proizvedu ugalj-dioksida godišnje, prenosi “Sputnik“.

Nulta emisija CO2

S obzirom na svu silu regulative kojom se smanjuju emisije gasova staklene bašte, prirodno je da i avionska, poput automobilske industrije, pronađe put do nulte emisije. I to nije baš jednostavno, jer je avionski prevoz vrlo efikasan, pa prenese 35 posto vrijednosti robe godišnje u svijetu. A riječ je o samo 0,5 posto ukupnog volumena prevoza, što znači da se avionima prevoze zaista najvrednije stvari. No ozbiljni pomaci su već napravljeni, pa su današnji avioni 80 posto štedljiviji od onih koji su nebo parali ’60-ih godina.

To i dalje nije dovoljno, pogotovo ne za letove duže od 1500 km, za koje nema nikakve alternative u drugim oblicima prevoza. Na te letove otpada oko 80 posto emisija CO2 u avionskom prevozu. Ipak, ponuđeno je rješenje – vodonik. „Erbas“ je tako nedavno predstavio tri koncepta prvih svjetskih komercijalnih aviona s nultom emisijom, koji bi mogli da počnu da se koriste 2035. godine. Svaki koncept je zapravo drukčiji pristup letu s nultom emisijom. No sva tri koncepta se oslanjaju na vodonik kao pogonsko gorivo, jer u „Erbasu“ čvrsto vjeruju da im vodonik može osigurati čist let.
Najveći od tih koncepata predstavljenih pod imenom ZEROe jeste mlazni putnički avion kapaciteta 120-200 putnika, a dosega više od tri hiljade kilometara. Tečni vodonik drži se u skladištima iza posebnih pregrada. Drugi avion je namijenjen udaljenostima od 1.500 kilometara, koji umjesto mlaznih motora koristi turboprop. I onda je tu najinovativniji koncept u kojem su krila zapravo dio trupa. Ovaj avion moći će da primi do 200 putnika, a oblik mu dopušta skladištenje vodonika i konfiguraciju kabine na različite načine.

Međutim, u „Erbasu“ napominju da će aerodromu biti potrebna infrastruktura za prevoz vodonika i punjenje kako bi se mogle zadovoljiti potrebe svakodnevne eksploatacije. I to će teško moći da se postigne bez potpora svake od država koja bi željela na nekom svom aerodromu da gleda avione ovakvog tipa. Međutim, tek nekoliko dana pošto je „Erbas“ predstavio svoje koncepte, objavljeno je da je nebom iznad Velike Britanije zaista i letio jedan komercijalni avion s pogonom na vodonik.

 

 

Ostavite komentar: