Auto industrija i dalje u problemu: Manjak čipova se očekuje i u 2022. godini

Audi neće uspjeti da poveća proizvodnju u bliskoj budućnosti jer ne uspjeva da nabavi potrebnu količinu čipova, a kriza u snabdjevanju će se protegnuti i na “dobar dio” 2022. godine, upozorio je izvršni direktor njemačkog proizvođača automobila.

“Trenutno bismo željeli da završimo gotovo šestocifreni broj automobila, a ne možemo i nećemo moći sve da ih proizvedemo”, izjavio je predsjednik uprave njemačke firme Markus Duesmann u izjavama objavljenim u dnevnom listu Augsburger Allgemeine.

Problemi će se po njegovim riječima protegnuti i na dobar dio 2022. godine.

“Nadamo se stabilizaciji proizvodnje i isporuke čipova u prvoj polovini 2022.”, dodao je Duesmann, dodavši da će kriza stajati kompaniju “rekordne godine”.

Najavio je izmjene u lancima snabdijevanja.

“Iz temelja ćemo izmjeniti naše nabavne lance kako bismo bili sigurni da možemo garantovati milijarde čipova godišnje za našu kompaniju, ali nećemo sami početi proizvoditi čipove”, napomenuo je Duesmann u razgovoru za regionalni njemački dnevnik.

U osvrtu na postepeno napuštanje motora s unutrašnjim sagorijevanjem, navodi da svijet treba odviknuti od naftne i benzinske “droge”.

“Moramo proći kroz apstinencijsku krizu i preći na električne motore i na energiju iz obnovljivih izvora. Puno toga se mora dogoditi u sljedećih 30 do 40 godina da bi svijet ostao prikladno mjesto za život”, zaključio je, prenosi B92.

Ostavite komentar: