Aston Martin “dodaje gas”: Kompanija najavila najsnažniji luksuzni SUV na svijetu

Aston Martin “dodaje gas” kada je riječ o teaser kampanji pa osim najave novog i posljednjeg V12 Vantage najavljuje i snažniji DBX.

Iz Aston Martina poručuju da 1. februara ove godine stiže “najsnažniji luksuzni SUV na svijetu”, koji slijedi prvu V8 verziju dostupnu na globalnom tržištu te nedavno predstavljeni hibridni model dostupan samo u Kini.

Postojeće verzije luksuznog SUV-a pokreću AMG-ovi motori, a posljednje informacije govore da će nadolazeći DBX dobiti Aston Martinov twin-turbo V12 motor. Prototipi su uočeni tokom testiranja prošle godine te je njihov zvuk bio veoma sličan onom koji “proizvode” modeli DB11 i DBS sa V12 motorima. Vjeruje se da će nadolazeći model nositi sufiks S, no zasad nema zvanične potvrde.

DBX S bi mogao doći kao osvježenje SUV-a, ali i sa značajno više snage u odnosu na 542 KS koje nudi V8 motor. U slučaju modela DB11 AMR vozač može dobiti 630 KS, no nije poznato da li će snažniji SUV razvijati isto toliko. Ako Aston Martin želi borbu protiv Porscheovog Cayennea Turbo GT koji isporučuje 631 KS, to bi se onda moglo očekivati, prenosi Klix.

Teaser najavljuje najsnažniji model u klasi luksuznih SUV-ova, a da li to zaista znači da će nadmašiti Cayenne Turbo GT sa 631 KS i Lamborghini Urus sa 641 KS, vrijeme će pokazati.

Ako DBX S ne bude imao V12 motor, AMG-ov twin-turbo 4,0-litarski V8 motor može isporučiti 630 KS, a dokaz je GT 63 S Four-Door Coupe.

Ostavite komentar: