Asanž, Snouden i Meningova nominovani za Nobela – ovo je obrazloženje

Irski aktivista i dobitnik Nobelove nagrade za mir 1976. godine Marid Korigan Megvajer nominovala je za tu nagradu za 2021. osnivača “Vikiliksa” Džulijana Asanža i zviždače Edvarda Snoudena i Čelsi Mening, objavio je list Ajriš tajms.

Ona je u pismu Nobelovom komitetu u Norveškoj navela da su sve troje navedenih individualno dali primjer hrabrosti u razotkrivanju protivzakonitih postupaka vlasti koji su doveli do smrti miliona ljudi.

Megvajerova je istakla da su Asanž, Snouden i Meningova rizikovali svoju slobodu i živote, te da je kolektivno njihova žrtva i nesebičnost sjajna demonstracija veličanstvenosti ljudskog duha, prenio je Sputnjik.

Asanž je izložen mogućoj kazni zatvora u trajanju od maksimalno 175 godina na osnovu 18 tačaka optužbi u SAD, Snouden bi mogao da bude osuđen na maksimalnu kaznu zatvora u trajanju od 10 godina, dok je Meningova 2013. godine osuđena na 35 godina zatvora, ali ju je četiri godine kasnije pomilovao tadašnji predsjednik Amerike Barak Obama.

Ona je kasnije ponovo osuđena na kaznu zatvora u martu 2019. godine nakon što je odbila da svjedoči o povezanosti sa Asanžom, ali je puštena godinu dana kasnije uz kaznu od 256.000 dolara.

Ostavite komentar: