Apple uvodi reklame u svoje mape: Gigant širi svoje oglašivačko poslovanje

Prema riječima sada već čuvenog insajdera i analitičara za sve vijesti i novosti koje se tiču kompanija Apple, Marka Gurmana, sprema se integracija oglasa u popularnu aplikaciju Maps.

Kako on navodi, tim softverskih inženjera već je započeo pripremanje softverskog koda koji stoji iza Maps za prikazivanje oglasa, piše Engadget, a prenosi Benchmark.

Ove vijesti dolaze nakon skorašnjih tvrdnji Marka Guramana kako je Apple već otpočeo interno testiranje oglasa unutar svoje aplikacije za snalaženje u prostoru, dok ovo svakako nije prvi put kako ova kompanije upotrebljava oglase unutar svog ekosistema, jer su oglasi već prisutni kroz App Store.

Naravno, iza svega ovoga stoji želja za zaradom, pa tako kompanije u ovom trenutku mogu da plate kako bi se njihova aplikacija prikazivala na što boljem mjestu kada korisnici pretražuju njima srodne termine.

Kako navodi Gurman, oglasi koji će se neumitno pojaviti u aplikaciji Maps funkcionisaće po istom principu.

Na primjer, neki restoran brze hrane može platiti kompaniji Apple kako bi se rangirao u Maps ukoliko bi korisnik pretraživao termine koji su bliski tok kompaniji.

Naravno, ovi oglasi ne bi trebalo da pretjerano naškode cjelokupnom korisničkom iskustvu, ali ako su već tu, neće biti ni pretjerano nevidljivi jer onda niko na njih ne bi ni kliknuo.

U ovom trenutku nije poznato kada kompanija Apple planira da implementira oglase unutar svoje aplikacije Maps. Naravno, kako iza ove ideje najvjerovatnije stoji Tod Teresi, potpredsjednik segmenta kompanije Apple za implementaciju oglasa, ne sumnjamo da bismo ih u mapama mogli vidjeti početkom sljedeće godine, pogotovo imajući u vidu cilj Apple da poveća prihod od oglasa sa 4 milijarde godišnje na čak 10 milijardi.

Ostavite komentar: