Apple se odlučio na promjenu: Zbog rodne ravnopravnosti Siri prestaje da bude žensko

Ranije je Siri podrazumijevao ženski glas, a korisnici su mogli da biraju druge glasove u podešavanjima.

Međutim, od šestog iOS 14.5 beta ažuriranja, korisnici iPhone i iPad uređaja biće upitani da odaberu svoj željeni Siri glas tokom podešavanja uređaja.

Uz ovu promjenu, Apple takođe uvodi dva potpuno nova glasa za Siri koji su dostupni govornicima engleskog jezika širom svijeta.

“Uzbuđeni smo što smo predstavili dva nova Siri glasa za govornike engleskog jezika i opciju za korisnike Siri da odaberu glas koji žele kada postave svoj uređaj. Ovo je nastavak Appleove dugogodišnje posvijećenosti raznolikosti i inkluziji, kao i proizvoda i usluga koji su dizajnirani da bolje odražavaju različitost svijeta u kojem živimo”, saopštio je Apple.

Ta vijest je najnoviji primjer velikih tehnoloških kompanija koje pokušavaju da uklone bilo kakva rodna udruženja sa svojih digitalnih glasovnih asistenata. Studije su otkrile da kada pomoćnici podrazumevano koriste glas koji zvuči žensko, to može pojačati pristrasnost i negativne stereotipe. Usput su napravljene neke neprijatne greške tokom razvoja ovih tehnologija, ali najnoviji korak kompanije Apple je jedan od najznačajnijih do sada.

Prema nekim procjenama, Siri preuzima preko 25 milijardi zahtjeva mjesečno na više od 500 miliona uređaja, piše B92.

Ostavite komentar: