Aplikacija koja slijepima „čita“ sve sa ekrana telefona i računara

Slijepi i slabovidi u Srbiji ubuduće će, preko aplikacije, moći sve ono što se nalazi na ekranu računara ili mobilnog telefona da čuju glasovno i to na srpskom jeziku, a aplikacija će biti besplatna, najavio je osnivač i član Udruženja korisnika asistivnih tehnologija Nikola Đorđević.

I do sada su slijepi i slabovidi imali tu opciju, ali kako ističe Đorđević, sada im je prvi put omogućeno da čuju glas na srpskom jeziku koji liči na prirodni ljudski govor.

Slijepe i slabovide osobe će moći da dobiju licencu i da koriste softver besplatno, naglasio je osnivač i član Udruženja korisnika asistivnih tehnologija Nikola Đorđević.

Prema njegovim riječima, aplikaciju je finansiralo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, a izradila je kompanija „Alfa num“ iz Novog Sada.

Prezentacija projekta biće održana u 12. juna, u prostorijama Gradske organizacije slijepih Beograd u Jevrejskoj 24, a posjetioci će moći nakon prezentacije besplatno da preuzmu softver, a onima koji nisu u mogućnosti da to samostalno ucicne, aplikacija će biti instalirana.

 

Izvor.(RTS)Ostavite komentar: