Anonimna grupa preko interneta deli fajlove za 3D štampanje oružja

Globalna mreža ljubitelja oružja preko interneta anonimno dijeli fajlove koji su potrebni za 3D štampanje oružja, te izgleda da ne postoji način da ih bilo ko zaustavi.

Da bi se anonimnim oružarima stalo na put potrebno je da se prvo utvrde njihovi identiteti, što nije jednostavno, a 3D štampanje oružja omogućava da se i ono malo zakona zaobiđe, te da se lakše dođe do naoružanja koje je praktično nemoguće kontrolisati. Tako svako ko ima pristup odgovarajućem 3D štampaču može da besplatno preuzme CAD fajl, te odštampa dijelove od kojih će kasnije sastaviti potpuno funkcionalno vatreno oružje.

Tako do oružja još lakše mogu da dođu i oni kojima je posjedovanje istog zabranjeno, što možda najbolje opisuje opasnost od nove mreže za naoružavanje stanovništva. Mnogi spekulišu da je do oružja i inače lako doći, a posebno u Sjedinjenim Američkim Državama, ali besplatno preuzimanje fajlova jednim klikom ipak je opasnije od fizičkih kanala koji ipak zahtijevaju više napora i nisu dostupni baš svima, prenosi PC Press. 

Ostavite komentar: