Amerika uspješno lansirala najnoviju raketu za ljudsku posadu

Američka najnovija raketa s kapsulom namijenjenom za ljudsku posadu lansirana je u noći s petka na subotu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici, u probnom letu kompanije Spejs Eks (SpaceX).

Jedini putnik u kapsuli je lutka nazvana Ripli, po vodećoj ličnosti iz filmova iz serijala “Osmi putnik”. Spejs Eks bi trebalo da preveze kasnije ove godine ljudsku posadu svoje kapsule “Dragon” do svemirske stanice.

“Dragon” je trenutno na svom probnom letu na putu prema svemirskoj stanici do koje bi trebalo da stigne u nedjelju ujutru, samo 27 sati nakon lansiranja.

Provešće pet dana povezana sa stanicom, prije nego što padne u Atlantik narednog petka – što predstavlja vitalnu obuku za narednu svemirsku odiseju, eventualno na ljeto, kada bi trebalo da bude dvoje astronauta u kapsuli.

Osnivač i izvršni direktor Spejs Eksa Ilon Mask, izjavio je da je lansiranje bilo “super stresno” za posmatranje, ali je izrazio optimizam da će kapsula biti u stanju da prevozi ljude u ovoj godini, prenio je portal Klix.ba.

“Iskreno govoreći, malo sam emotivno iscrpljen. Moramo usidriti kapsulu na stanicu. Moramo je i vratiti, ali je do sada sve funkcionisalo i prošli smo najrizičnije faze”, kazao je Mask.

Administrator NASA Džim Brajdenstin nazvao je to “velikom noći za Sjedinjene Američke Države”.

 

Ostavite komentar: