Američka mornarica dobija dronove sa posadom VIDEO

Američka mornarica dobija novo oružje – letjelicu „heksa“. Planirano je da se ovi zanimljivi dronovi za prevoz jedne osobe, koje pokreću 18 nezavisno kontrolisanih elektromotora, u vojnoj upotrebi nađu od 2023. godine.

Prototip letjelice „heksa“, kompanije „Lift erkraft“, predstavljen u Ostinu u Teksasu, konstrusan je tako da „pilot“ može veoma jednostavno njome da upravlja koristeći samo jednu palicu i ima tri načina rada. Sve ostale parametre neophodne za bezbjedan let, kao što je na primjer, kontrola rotora, preuzima i njima upravlja računar ugrađen u autopilota.

„Cilj je bio da se što više pojednostavi upravljanje ovim dronom tako da se svaki pješadinac može obučiti da leti na njemu i da ga može koristiti“, naglašava Den Gregori, predstavnik kompanije „Lift sistem“.

Letjelicu, koja prevozi samo jednu osobu, pokreće 18 nezavisno kontrolisanih elektromotora koji pokreću elise. A pored uzlijetanja i slijetanja na čvrstu podlogu, „heksa“ je u stanju da slijeće i na vodu zahvaljujući „plutačama“ ugrađenima u njeno postolje.

„Slijetanje na vodu omogućiće brzu evakuaciju svih unesrećenih naročito pilota mada ovaj dron može da nosi i oružje“, dodaje Gregori.

Prototip letjelice je u fazi razvoja posljednje dvije godine, a ugovor sa mornaricom ima za cilj da u taj rod Oružanih snaga Sjedinjenih Država uvede tehnologiju letećih automobila.

Letjelice na električni pogon, sposobne za vertikalno polijetanje i slijetanje trebalo bi da postanu sastavni dio američke vojne i mornaričke opreme, u okviru projekta nazvanog „Adžiliti prajm“.

 

Ostavite komentar: