Ambiciozno! Prekretnice u tehnologiji koje bi mogle promijeniti svijet u 2021.

Kada je riječ o razvoju tehnologije i kretanju u toj industriji, 2021. godina bi prema najavama mogla donijeti nekoliko tehnoloških prekretnica kako za trenutne gigante u toj industriji tako i za poboljšanje usluga.

Nova godina, bar kada je riječ o najavama, mogla bi donijeti nekoliko tehnoloških događaja koji bi mogli znatno promijeniti trenutne odnose na tržištu, ali takođe i uvesti neke inovacije. Neki će od naredne godine profitirati, dok će se neke kompanije morati nositi s problemima koje im nameću sve strožiji zakoni.

Problemi za tehnološku “veliku četvorku”

Naredna godina ni vlasnicima tehnoloških giganta poput Facebooka, Amazona, Applea i Googlea mogla donijeti mnogo više briga. Vlasti u evropskim državama, ali i one u SAD-u, već su najavile borbu s najvećim tehnološkim kompanijama kada je riječ o zakonima o konkurenciji i zaštiti privatnosti. Prema najavama, 2021. godine Evropska unija će se mnogo više posvetiti ovom problemu, a nedavno doneseni Zakon o digitalnim uslugama i Zakon o digitalnim tržištima upravo je najava novih aktivnosti na području digitalnog tržišta.

Ranije ovog mjeseca američki savezni regulatori i više od 45 državnih tužilaca tužili su Facebook, optužujući kompaniju za društvene medije da poduzima nezakonite radnje u pogledu uništavanja konkurencije.

Pored toga, tehnološka “velika četvorka” s posebnom pažnjom će pratiti i odnos novog američkog predsjednika Bajdena prema ovim kompanijama. Već ranije je Džo Bajden bio izuzetno kritičan prema velikim kompanijama, naročito prema Facebooku.

Električne inovacije

Ova godina naročito je pogodila avioindustriju koja je zabilježila ogromne gubitke zbog pada prometa. Uprkos lošoj situaciji, najveće kompanije i dalje rade na istraživanju i razvoju tehnologija u vezi s avionima, a naročito se pažnja posvećuje ekološkom segmentu. U septembru je Airbus predstavio svoja tri koncepta hibridne tehnologije za avione na vodik. Rolls-Royce na tlu obavio testiranja budućeg najbržeg električnog aviona na svijetu

Takođe, iduće godine Airbus bi trebao potpisati važan sporazum s Njemačkom, Francuskom, Španijom i Italijom za razvoj velikog bespilotnog vazduhoplovnog sistema, a prva testiranja u vazduhu kada je riječ o ovom projektu pod nazivom “Eurodrone” trebala bi započeti 2025. godine. Pored toga, kompanija Rolls-Royce najavila je testiranja svog novog električnog aviona “Spirit of Innovation”, a iz kompanije se nadaju da će avion oboriti svjetski rekord kada je u pitanju brzina električnih aviona.

Evolucija maloprodaje

Zbog pandemije korona virusa, trend kupovine preko interneta zabilježio je veliki rast ove godin, što je natjeralo sve maloprodajne lance da razmišljaju o poboljšanju ovog segmenta prodaje. Prema prvim informacijama, kompanija Amazon će proširiti svoj lanac trgovina pod nazivom “Amazon Go”, revolucionarni projekt prodavnica u kojim kupcima ne treba novac niti blagajna. U SAD-u trenutno radi više od 20 trgovina ovog tipa, a očekuje se da će kompanija otvoriti trgovine u Velikoj Britaniji 2021. godine.

Rad od kuće

Pandemija je većinu kompanija na svijetu natjerala na rad od kuće, a prema podacima istraživačkog centra CCS Insights, 60 odsto kompanija u zapadnoj Evropi i SAD-u planira najmanje 25 odsto radne snage zadržati na radu od kuće pa čak i kada pandemija koronavirusa završi.

Microsoft radnicima produžio rad od kuće najranije do jula 2021. godine Zbog zainteresovanosti kompanija za zadržavanje opcije rada od kuće, moguće je očekivati kako će se građanima nuditi i one opcije internet paketa namijenjene upravo toj populaciji, a tiču se prije svega brzine interneta i sigurnosti.

Autonomni automobili

Na ulicama gradova u SAD-u trenutno postoji više od 300 autonomnih vozila, što je dio usluge Googleove kompanije Waymo koja i prednjači po proizvodnji ovih vozila. Zoox predstavio potpuno funkcionalni autonomni taksi budućnosti

Kompanija je najavila širenje tržišta i na druge američke gradove u 2021. godini. Takođe, konkurencija kompaniji Waymo najavila je širenje tržišta autonomnih vozila. General Motors već testira svoju uslugu autonomnih vozila, kao i kompanija Lyft. U Kini je kompanija AutoX u ovom mjesecu započela testiranje svojih autonomnih vozila u nekoliko kineskih gradova, a ukoliko testovi prođu bez problema, kompanija je najavila početak proizvodnje automobila, piše Klix.

Ostavite komentar: