Ajfon 15 se pregrijava, niko ne zna pravi razlog: Jedni krive čip, drugi kažu da Epl “štedi”

Otkako je Ajfon 15 Pro predstavljen, korisnici se žale na probleme s pregrijevanjem.

U svojoj novoj objavi, poznati analitičar i insajder Ming-Či Kuo kaže da ovi problemi nisu tu zbog 3nm A17 Pro čipa, već zbog “kompromisa napravljenih u termalnom sistemu”.

Čip A17 Pro koji pokreće Ajfon15 Pro je prvi 3nm procesor koji su napravili Apple i TSMC, što je dovelo do špekulacija da je nova tehnologija kriva za probleme sa pregrijevanjem.

Kuo smatra, međutim, da su problemi tu zbog promjena koje je Apple uveo da bi prilagodio prelazak na titanijsko kućište i učinio modele Ajfon15 Pro lakšim od svojih prethodnika, prenosi B92.

– Problemi s pregrijevanjem serije Ajfon15 Pro nisu povezani sa TSMC naprednim 3nm čipovima. Primarni uzrok su, vjerovatnije, kompromisi napravljeni u dizajnu toplotnog sistema da bi se postigla manja težina, kao što je smanjena površina rasipanja toplote i upotreba titanijskog okvira, što negativno utječe na termičku efikasnost – piše Kuo na Mediumu.

On predviđa da će Еpl moći da riješi ove probleme putem ažuriranja softvera, ali upozorava da bi onda mogle da se ugroze performanse čipa.

Ostavite komentar: