Za ljubitelje poezije: Promocija zbirke “Razglednice iz Trećeg svijeta” Milana Rakulja

Promocija zbirke poezije “Razglednice iz Trećeg svijeta” pjesnika Milana Rakulja održaće se 20. oktobra u 19.00 časova u Vijećnici Banskog dvora.

O zbirci će govoriti recenzent Željka Avrić i autor, a moderator će biti Marija Pejić.

Događaj je organizovan u saradnji sa Banskim dvorom – Kulturnim Centrom, a pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

Besplatne pozivnice za ovo veče poezije mogu se preuzeti na biletarnici Banskog dvora u periodu od 12.00 do 18.00 časova.

“Pojavom Milana Rakulja savremena srpska poezija je dobila tematskog i metričkog oponenta modernih tokova svjetske poezije. U dvjema dosad objavljenim zbirkama (Gluvi putnik, Poezija u kostima) uspješno je balansirao između uglađenog modernističkog stiha i verse rokenrol buntovnika, dvije lirske struje koje su, vidno, imale najviše uticaja na njega tokom formiranja njegovog pjesničkog bića”, navodi se u recenziji Milana Miloševića.

Milošević ističe da se novom zbirkom “Razglednice iz Trećeg svijeta” Rakulj ne samo da se ne izvinjava što je nije oživotvorio, kolokvijalno, na desetogodišnjicu od izlaska svog prvijenca, već nastavlja sa jačanjem anomalije oformljene stihom “Uzalud mi se unosiš u lice”, kojim je 2010. godine ušao u anale i obezbijedio sebi, u deceniji za nama, učešće na prestižnim književnim festivalima, počasti i eksponiranost rijetko viđenu u mladopjesničkom miljeu.

“Nesklon eksperimentima, Milan Rakulj nam je sa Razglednicama htio podariti prirodan nastavak svoje prve dvije zbirke, prorijeđenim ljubiteljima poezije u regiji dobro znanim, i stihovima iznjedrenim u sedmogodišnjem periodu zatvoriti svojevremeno zamišljenu poetsku trilogiju Bijesi, Huje i Udesi. Obimom nevelika, Razglednice nisu jedno od epski razvučenih (ne)djela koje će samo oni najpozvaniji, silom poziva, čitati. Pitka zbirka, neutegnuta u cikluse, u cjelini, izgleda ovlašno koncipirana, tek da se održi privid kontinuiteta, bitan više javnosti no samom autoru, poznatom po preziru prema akademskim uzusima”, navodi Milošević.

Kaže da su “Razglednice iz Trećeg svijeta” koncipirane kao projekcija slajdova u vidu pjesama koje su se, unazad sedam godina, mogle pročitati u mnogim časopisima i, različitim prigodama, na internet portalima.

“Neke od njih, unutar ovih korica blago izmijenjene (Devedeset druga), za svoj su nastanak imale poticaj kakvu teško probavljivu dnevnu vijest, ništa lakše svarljiv politički diskurs, ličnu premisu (Dokaz postojanja), ili, pak, sve navedeno (Poštovanima i onima koji to nisu). Rakulj, nalik revnom apologeti, i u Razglednicama ostaje vjeran svom načinu pisanja – koloplet tema povezao je zajedničkim motivom objedinjenom u, od prethodnica manje pompeznom, izuzetno jasnom naslovu zbirke”, istakao je Milošević.

Ostavite komentar: