Ulaznice u prodaji: Festival “Jesenja sonata” od 4. do 8. oktobra u Banskom dvoru

Internacionalni muzički festival “Jesenja sonata” biće održan u Banskom dvoru Kulturnom centru od 4. do 8. oktobra, najavljeno je danas na konferenciji u ovoj ustanovi.

– Kroz svoje šesto festivalsko izdanje “Jesenja sonata” je već postala tradicionalna i prepoznatljiva kulturna manifestacija koja će, uvjereni smo, u budućnosti još snažnije stimulisati muzički i kulturni razvoj grada i Republike Srpske te na radost publike svake godine tokom oktobra u Banskom dvoru okupljati najznačajnija imena domaće, regionalne i svjetske muzičke scene – istakao je direktor Banskog dvora Mladen Matović o ovom festivalu koji je od osnivanja 2018. godine dobio pozitivne reakcije muzičke kritike, posjećenost i podršku publike i svoje vjerne posjetioce.

Festival će i ove godine ugostiti značajna imena današnjice, a biće otvoren 4. oktobra u 20 časova nastupom Gudača Svetog Đorđa iz Srbije. Njihov koncert, kao i svi ostali, biće održani u koncertnoj dvorani.

– Sa tradicijom dugom pune tri decenije ovaj reprezentativni muzički ansambl iza sebe ima preko 1.600 koncertnih nastupa u zemlji i inostranstvu, a njihov repertoar obuhvata djela iz različitih stilskih epoha, od baroka do savremene muzike. Na njihovom repertoaru se obavezno nalaze i kompozicije srpskih autora, među kojima je nemali broj njih koje su namjenski komponovane i posvećene upravo ovom ansamblu – naveo je Matović, najavljujući nastup ovog ansambla, čiji dirigent je Srboljub Dinić.

Drugog dana festivala 5. oktobra u koncertnoj dvorani nastupiće “Kugoni trio” iz Belgije, koji čine pijanista Bert Koh, violinista Nikolas Dupon i saksofonista Kurt Bertels.

– Zahvaljujući jedinstvenom spoju klavira, violine i saksofona, energičnim i nadahnutim nastupima, te neprekidnom strastvenom traganju za novim repertoarom, “Kugoni trio” je danas jedan od najcjenjenijih kamernih sastava na belgijskoj i internacionalnoj muzičkoj sceni – objasnio je Matović.

Treći festivalski dan predviđen je za nastup pijanistkinje Biljane Jašić Radovanović iz Republike Srpske i klarinetiste Ognjena Popovića iz Srbije, dok je četvrti dan, 7. oktobar, predviđen za nastup violinistkinje Jukiko Uno i pijanistkinje Šiori Kuvahara, koje su iz Japana.

Završnica “Jesenje sonate” 8. oktobra ostavljena je za nastup Dmitrija Kouzova (violončelo) iz Rusije i Gudačkog orkestra “Kamerata” iz Novog Sada.

– Od trenutka kad je pod dirigentskom palicom Rejmonda Leparda debitovao u prestižnom Alis Tuli holu u Njujorku 2005. godine, Dmitrij Kouzov ne prestaje da izaziva pažnju muzičke javnosti kroz svoje izuzetne koncertne nastupe u najpoznatijim koncertnim prostorima širom svijeta. Zajedničkim koncertom ovog vanserijskog ruskog umjetnika i jednog od najboljih srpskih kamernih orkestara svečano će biti zatvoreno šesto izdanje “Jesenje sonate” – dodao je Matović.

Program festivala sa detaljnim biografijama učesnika dostupan je na zvaničnim “Fejsbuk” i “Instagram” stranicama Banskog dvora, kao i na njihovom sajtu.

Ulaznice
Ulaznice za sve festivalske večeri u prodaji su od danas i dostupne su na biletarnici Banskog dvora radnim danima od 12 do 18 časova. Cijena ulaznice za jedno veče je sedam KM.

Ostavite komentar: