U Kamenoj kući izložba “Ko bi Bog u Bosni bio?”

U Kamenoj kući tvrđave Kastel 11. juna (petak) 2021. godine u 21.00 čas biće otvorena izložba “Ko bi Bog u Bosni bio?” Monike Ponjavić Bilbija.

Izložba “Ko bi Bog u Bosni bio?” (citat preuzet sa grafita na Šehitlucima) je višemedijsko djelo scenskog dizajna, vizuelne umjetnosti koja svoje korijene vuče iz pozorišta i scenografije.

Izložbu čine četiri segmenta – „Zemlja”, „Ja/Bosna”,„Život (na ivici između dva svijeta)” i „Vilajet“ – koja su idejno, značenjski i likovno povezana u jednu cjelinu. Svi segmenti, kroz umjetničku aproprijaciju, postprodukciju, izvođenje kao metod istraživanja, razliku/ponavljanje i umjetničku dokumentaciju, preispituju identitet i istoriju svoja dva centralna lika: Monike Ponjavić (igra je Miljka Brđanin) i Bosne (i Hercegovine).

Uz identitet, izložba preispituje i temu etiketiranja, stigme i izopštavanja, kao i pripadnost/nepripadnost Bosni i njenoj iskonskoj, duboko ukorijenjenoj ljubavi i mržnji, prema zemlji i prema čovjeku, te šta znači, kako je to Andrić britko sročio: „živjeti i konstantno balansirati između ta dva svijeta”, biti „kao kod kuće i ostati zauvijek stranac”.

„Bosna je zemlja više identiteta koji se međusobno potiru, iako nesvjesno žive u skladu jedan s drugim. Ovaj paradoks je proživjela Monika Ponjavić i on predstavlja idejnu osovinu njenoj rada „Ko bi Bog u Bosni bio“. Iako stigmatizovana sa različitih strana zbog raznolikosti svog identiteta, ona pokazuje kako ta raznolikost nije mana niti slabost, već bogatstvo. Ogoljavajući svoju intimu razbija predrasude da je identitet jedan i unaprijed dat. Time dokazuje da je diverzivnost snaga koju ne posjeduje samo ona, već svi mi, ali se nažalost te snage često i sami plašimo“. vizuelna umjetnica Sandra Dukić

Biografija:

Monika Bilbija, rođ. Ponjavić (1982) je scenski dizajner, scenograf, vizuelni umjetnik, teatrolog… Školovala se na Univerzitetu u Banjaluci, Univerzitetu u Amsterdamu, Univerzitetu Umetnosti u Beogradu, Univerzitetu u Helsinkiju. Kandidat je na doktorskim umjetničkim studijama iz scenskog dizajna na Univerzitetu u Novom Sadu.

Svoj rad je kroz više godina angažmana u različitim vidovima umjetničkih praksi fokusirala na istraživanje odnosa tijela i prostora, povezujući pri tom uticaje koji su formirali njen lični izraz, a dolazili su iz pravaca eksperimentalnog filma, postdramskog pozorišta, popularne kulture i neposrednog kulturno-geografskog okruženja.

Izlagala je na Praškom kvadrijenalu scenskog dizajna/scenografije i prostora 2011, Mikseru, Sarajevskoj Zimi, Bijenalu scenskog dizajna, Sterijinom pozorju, Bitefu, Kulturnoj stanici Svilara, KC Beograd, Alternativi Gdansk, Unlisted: Pittsburgh-Dublin… Scenografije je postavljala na scenama Narodnog pozorišta Republike Srpske, Dječijeg pozorišta Republike Srpske, Pozorišta mladih Sarajevo, GP Jazavac, Banjalučkog studentskog pozorišta, GP Prijedor. Tekstove objavljivala u časopisima: Performance Research: On Scenography, Scena, Zbornik Matice srpske za scensku umjetnost i muziku… Vodila je radionicu na međunarodnoj manifestaciji iz oblasti scenskog dizajna i scenografije World State Design u Kardifu 2013. Godine. Koautor je projekta Flaster. Član OISTAT-a Srbije.

 

 

Ostavite komentar: