Spremni za dobar zvuk: Koncert Timee Hotić i Jasne Grahovac u Banskom dvoru

U Koncertnoj dvorani Banskog dvora 23. septembra (četvrtak) 2021. godine u 20.00 časova održaće se koncert  Dua Amabile – Timea Hotić (klavir) i Jasna Grahovac (oboa).

Timea Hotić, diplomirala klavir na Muzičkoj akademiji u Sarajevu u klasi prof. Milice Šnajder – Huterer i prof. Sanje Lagumdžije – Hadžić, a specijalizaciju završila na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Rite Kinke.

Pohađala veći broj majstorskih radionica kod poznatih umjetnika kao što su Rita Kinka, Sonja Antunić, Nataša Veljković, Arbo Valdma i dr.Na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci radi od njenog osnivanja 1998. godine kao umjetnički saradnik, zatim dobija docenturu na Katedri za kamernu muziku, a 2017. postaje redovni profesor na istoj katedri. Do 2019. bila je šef Katedre za kamernu muziku.

Do 1991. je stalni član Banjalučkog kamernog orkestra pod rukovodstvom dirigenta prof. Julija Marića, a saradnju sa orkestrima nastavlja u Banjalučkoj fiharmoniji i orkestru banjalučke Akademije.

Dugotrajnu saradnju ostvaruje sa klarinetistom Nikolom Srdićem (Novi Sad), a od 2008. formira duo sa oboistkinjom Veronikom Antunović – Marić (Novi Sad) koji je odsvirao niz koncerata u projektu „Jedinstvo raznolikosti“, a njihova saradnja se proširuje  na trio sa flautistkinjom Ksenijom Mijatović (Novi Sad).

Godine 2016. u okviru manifestacije „Dani Vlade S. Miloševića“ učestvuje na projektu pod nazivom „Partiture iz paučine“, gdje sa klarinetistom Dejanom Trkuljom izvodi i snima djela ovog poznatog bosanskohercegovačkog kompozitora i etnomuzikologa.

Godine 2017. drži master klas na Conservatorio „Giuseppe Tartini“ Trieste (projekat ERASMUS+), gdje sarađuje sa oboistom Pietro Millela i fagotistom Sergio Lazzeri – koncert trija, Aula Magna, Conservatorio „Giuseppe Tartini“.  Iste godine sviraju i u Bošnjačkom institutu u Sarajevu na svečanom koncertu koji je obilježio uspješnu saradnju nastavnika i studenata Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci, Muzičke akademije u Sarajevu i Conservatorio „Giuseppe Tartini“ iz Trsta.

Jasna Grahovac rođena je u Novom Sadu. Nižu i Srednju muzičku školu „Isidor Bajić“ završila je u klasi prof. LJiljane Segedi. Osnovne studije upisala je 2006. godine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Kemeni Janoša ( Mađarska). Godine 2010. završila je osnovne i upisala master studije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Vladimira Puškaša. Dobitnik je brojnih nagrada na međunarodnim i republičkim takmičenjima.

Održala je niz solističkih koncerata u Srbiji. Kao solista i kao član orkestra „Isidor Bajić“ nastupa u Wurtzburgu (NJemačka) u okviru manifestacije „DeutchSerbishe Musiktage“ (2006), a kao prva oboa Simfonijskog orkestra Akademije umetnosti u Novom Sadu nastupa na otvaranju Novosadskih muzičkih svečanosti (2009). Angažovana je i kao demonstrator na predmetu Korepeticija tokom čega je održala niz koncerata sa studentima u klasi profesora Vesne Mišić Milikić, Vladimira Ogarkova i Zarife Ali-zade. Nastupala je sa brojnim kamernim i simfonijskim orkestrima tokom kojih je sarađivala sa velikim brojem dirigenata iz zemlje i inostranstva (Aleksandar Kojić, Tamara Petijević,Čaba Zima, Miroslav Homen, Stanko Jovanović, Andrej Bursać, Saša Nikolovski Đumar, Gianmaria Griglio…). Godine 2013. izabrana je za prvu obou Internacionalnog operskog teatra Filadelfije, kada je u Italiji održana svjetska premijera opere „Camille Claudel“ pod dirigentskom palicom Gianmaria Griglia. Od 2009-2014. stalni je član Subotičke filharmonije na mjestu prve oboe. Pedagoško iskustvo stiče u okviru edukacije djece predškolskog uzrasta u Muzičkoj školi „Isidor Bajić“, a zatim radi kao nastavnik u nižoj i srednjoj muzičkoj školi u Subotici, gdje ostvaruje izuzetno zapažene rezultate u pedagoškom radu. Godinu dana je volonterski sarađivala sa Institutom za eksperimentalnu fonetiku i patologiju govora gdje je u saradnji sa logopedima organizovala muzičke radionice za djecu sa posebnim potrebama. U Banja Luci je sarađivala i sa udruženjem Djeca svjetlosti.

Od 2016. godine kao docent  je zaposlena na Akademiji umjetnosti u Banjoj Luci.

Ostavite komentar: