Otvaranje izložbe “Luvr noću”: Dani frankofonije od 23. marta do 23. aprila

Francuski institut u BiH u saradnji sa Muzejem savremene umjetnosti Republike Srpske organizovaće u periodu od 23. marta do 23. aprila niz dešavanja povodom obilježavanja Međunarodnog dana frankofonije, saopšteno je iz Gradske uprave.

Dani frankofonije ove godine započeće izložbom fotografija „Luvr noću“ Milomira Kovačevića Strašnog, a svečano otvaranje izložbe zakazano je za četvrtak, 23. mart u 18.00 časova u Galeriji Plus.

Kako je saopšteno iz Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske, ciklus fotografija umjetnika Milomira Kovačevića Strašnog nastao je u periodu od 2008. do 2010. godine u vrijeme kada je poznati svjetski muzej Luvr uvodio produženo radno vrijeme do 22.00 časa, te je u svrhu tadašnje promocije ove promjene, ovaj poznati na poziv muzeja napravio seriju fotografija muzeja i eksponata u noćnom ambijentu.

– Zamisao je bila da se urade fotografije različite od trenda, bez studijskih uslova i savršenog svjetla. Tako je nastao ciklus „Luvr noću“ koji se sastoji od oko sedamdeset crno-bijelih fotografija. Fotografije su se koristile u promotivnim aktivnostima muzeja, bile su dio plakata kojima je bio oblijepljen cijeli Luvr, a nalazile su se i u pariškom metrou. Umjetnik je izborom crno-bijele fotografije je uspio da postigne intenzitet kontrasta, ali i da na taj način posmatračima pruži svojevrsno „putovanje kroz vrijeme“ – navodi se u saopštenju.

Iste večeri, 23. marta biće organizovana i projekcija filma „Francuski ministar“ (Quai d’Orsay) u režiji poznatog režisera i scenariste Bertrana Tavernijea (Bertrand Tavernier).

Inače, tokom trajanja manifestacije „Dani frankofonije“ u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske će svakog četvrtka biti prikazivani filmovi francuske kinematografije.

Ostavite komentar: