Nešto drugačiji tonovi… Koncert kvarteta Olega Kirijeva u Banskom dvoru

U Koncertnoj dvorani Banskog dvora u utorak, 16. marta biće održan koncert kvarteta Olega Kirijeva, prvog ruskog muzičara koji je ukombinovao etno-džez motive sa baškirskim narodnim instrumentima, najavljeno je iz Kulturnog centra Banski dvor.

Kvartet čine svjetski poznati ruski saksofonista Oleg Kirejev, bubnjar Uroš Stamenković, kontrabasista Branko Marković i pijanista Milovan Paunović.

Koncert pod nazivom “Džez klasik” je projekat koji sadrži osam džez standarda velikana, poput Bernija Milera, Erola Garnera, Džeroma Kerna i drugih u autentičnom aranžmanu Kirijeva i jedinstvenom izvođenju ovog kvarteta.

Kirijev je prvi ruski muzičar koji je ukombinovao etno-džez motive sa baškirskim narodnim instrumentima. Rođen u Baškiriji, predstavlja muzičko nasljeđe dve različite kulture – evropske i azijske.

Pod uticajem tradicionalnog i latinoameričkog džeza, afričkih ritmova i azijske etno muzike, Oleg je stvorio autentičan stil i proslavio se sviranjem različitih muzičkih žanrova.

Njegova diskografija broji više od 15 objavljenih albuma, a nastupao je na mnogobrojnim inostranim džez festivalima poput “London džez festivala”, “Njujork džez impruv”, legendarnog “Montro džez festivala” i drugih.

Domaća publika imala je priliku da Kirijeva sluša i na “Nišvil” džez festivalu 2016. godine kada je nastupio sa svojim bendom “Orlan džez”, a početkom 2020. imao je i koncertni projekat u saradnji sa Vasilom Hadžimanovim.

“Za ovaj koncert ostalo je još nekoliko ulaznica koje se po cijeni od 10 KM mogu kupiti na biletarnici Banskog dvora. Zbog trenutne epidemiološke situacije broj mjesta u publici za ovaj programski sadržaj je ograničen. Obavezno je nošenje zaštitne maske i dezinfekcija ruku na ulazu”, navedeno je u saopštenju.

Koncert će biti odran u utorak, 16. marta, u 20.00 časova u Koncertnoj dvorani Banskog dvora.

Ostavite komentar: