Nešto drugačiji “Kočićev zbor”: Niz događaja iz kulture obilježiće narednu sedmicu u Banjaluci

Manifestacija “Kočićev zbor”, kojom će 55. put biti evocirano sjećanje na književnika Petra Kočića, počinje u ponedjeljak, 24. avgusta, i trajaće do 29. avgusta.

Ovogodišnji “Kočićev zbor” biće održan u izmijenjenom formatu zbog aktuelne epidemiološke situacije i biće obilježen nizom manjih kulturnih događaja.

Manifestacija će biti otvorena u ponedjeljak, u 20 časova, u parku “Petar Kočić”, izložbom „Kočić i njegova porodica u fotografijama“ autora Zorana Pejašinovića.

Dan kasnije, na istom mjestu, od 20 časova, biće organizovano „Veče besjedništva“, na kojem će besjediti studenti iz Banjaluke, Bijeljine i Istočnog Sarajeva, dok je za 26. avgust u Muzeju RS, sa početkom u 19.30, planirano otvaranje izložbe kolekcije nakita „Tragovi“, autora Sanje Bajić. Iste večeri, u 20 sati, u parku “Petar Kočić” biće održano „Veče satire“, u organizaciji Udruženja književnika RS.

Za 27. avgust u 20 sati u parku “Petar Kočić” planirano je „Veče drame“.

Prema utvrđenom programu, 28. avgusta biće položeni vijenci na spomenik poginulim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata u MZ Stričići , potom je u 11 časova planirano otvaranje uređene rodne kuće Petra Kočića na Kočićevom ognjištu. Istog dana, u parku “Petar Kočić” u 20 sati biće uručena nagrada „Zmijanjče“, koja je ove godine pripala učenici OŠ „Georgi Stojkov Rakovski“ Jani Brkić.

U subotu, 29. avgusta, svečano će biti uručena „Kočićeva nagrada“ književniku Nenadu Grujičiću, a istog dana u 20 časova u Banskom dvoru biće otvorena izložba s prošlogodišnje likovne kolonije.

Usljed aktuelnih ograničenja javnih okupljanja, ove godine će izostati tradicionalno narodno zborovanje u Stričićima i bodljavina bikova za nagradu „Jablan“.Ostavite komentar: