Koncert “Tamara Obrovac Transhistria Quartet” u Banskom dvoru

U Koncertnoj dvorani Banskog dvora 23. novembra 2020. godine (ponedjeljak) u 20.00 časova održaće se koncert vrhunskog džez sastava “Tamara Obrovac Transhistria Quartet“.

Koncert će biti održan u okviru programa 3. festivala džez muzike INTIME JAZZ FEST.

Ulaznice za koncert se mogu kupiti od ponedjeljka 16. novembra na biletarnici Banskog dvora svakim danom osim nedjeljom, u periodu od 12.00 do 18.00 časova po cijeni od 10.00 KM.

Broj mjesta u publici je ograničen, a obavezno je nošenje zaštitne maske i dezinfekcija ruku na ulazu.

Ovaj istaknuti sastav koji publiku vodi kroz jedinstveno i strastveno muzičko putovanje Istrom i Mediteranom, kroz prizmu savremenog džeza čine vrunski muzičari iz Hrvatske i Slovenije, a oni su:

  • TAMARA OBROVAC (CRO) – vokal
  • UROŠ RAKOVEC (SLO) – akustična gitara
  • ŽIGA GOLOB (SLO) – kontrabas
  • KRUNO LEVAČIĆ (CRO) – bubnjevi

Pjevačica, flautistkinja, kompozitorka i autorka tekstova Tamara Obrovac, jedna je od najznačjnijih i najsvestranijih ličnosti na hrvatskoj muzičkoj sceni. Poznata je po svom specifičnom muzičkom izražaju i unikatnoj muzici u kojoj spaja džez i etničke uticaje zavičajne Istre, kao i po vrhunskim sastavima koje vodi. Izdala je dvanaest autorskih kompakt diskova, na kojima je autorica muzike i najvećeg dijela tekstova. Održala je preko 500 međunarodnih koncerata, komponuje za pozorište i film, a za svoj je rad višestruko nagrađivana. Između ostalog, dobitnica je 8 Porina, hrvatske godišnje diskografske nagrade, „Zlatne arene“ za muziku za film “Što je muškarac bez brkova”, kao i dvije nominacije za BBC Radio 3 World music Awards 2004 u kategoriji Evropske muzike i Nagrade publike, a njeni nastupi popraćeni su i mnogobrojnim pozitivnim reakcijama međunarodne kritike i publike.

Interpretirajući Tamarinu unikatnu muziku, ovi izvanredni muzičari vješto i prirodno spajaju savremeni džez izražaj sa elementima istarske i mediteranske muzike, postižući nevjerovatnu lakoću izražaja svojstvenu samo najvećim umjetnicima. Upravo je ta sloboda muzičkog izražavanja i improvizacije, kojom ovi sjajni muzičari oblikuju Tamarinu unikatnu muziku, najvažnije obilježje njihovih izvođenja. Ovaj vrhunskih sastav poznat je po nevjerovatnoj alhemiji te gotovo telepatskom razumijevanju među muzičarima; njihovi su nastupi prožeti spontanošću, inventivnim improvizacijama, slobodom, humorom i snažnom komunikativnošću, a Tamarin je glas jednako efektan u pjevanju tekstova kao i vokalizama kada postaje dodatni instrument.
Upravo taj prirodni suživot različitih muzičkih oblika i improvizacije karakterističan za način sviranja ovog ansambla, definitivno etablira Tamaru Obrovac kao izuzetnu umjetnicu koja je koristeći elemente vlastite tradicije stvorila osebujan muzički izražaj, bivajući time sve više prepoznatljiva i prisutna na svjetskoj muzičkoj sceni.

 

 Ostavite komentar: