Koncert sastava Per “Bass Viking” Mathisen Trio u okviru Intime Jazz Fest-a

U Koncertnoj dvorani Banskog dvora 24. novembra 2020. godine (utorak) u 20.00 časova održaće se koncert renomiranog internacionalnog džez sastava Per “Bass Viking” Mathisen Trio.

Koncert će biti održan u okviru programa 3. festivala džez muzike INTIME JAZZ FEST.

Ulaznice za koncert se mogu kupiti od ponedjeljka 16. novembra na biletarnici Banskog dvora svakim danom osim nedjeljom, u periodu od 12.00 do 18.00 časova po cijeni od 10.00 KM.

Broj mjesta u publici je ograničen, a obavezno je nošenje zaštitne maske i dezinfekcija ruku na ulazu.

Sviranje ova tri nevjerovatna muzičara opisuju kao magičan spoj modernog akustičnog džeza i električnog fank-roka visoke voltaže, a oni su:

  • PER MATHISEN (NOREŠKA) – kontrabas & električni bas
  • DANIEL BULATKIN (ČEŠKA/RUSIJA) – klavijature
  • UTSI ZIMRING (IZRAEL) – bubnjevi

Per Mathisen , poznat i kao Bass Viking je norveški basista, kompozitor, producent, aranžer i vođa nekoliko bendova. Zovu ga ne samo norveškim odgovorom na Jaco Pastoriusa na elektročnom basu, već i na Niels Henning Ørsted Pedersena na kontrabasu. Njegov virtuozitet na električnoj bas gitari koliko i na kontrabasu, ali i duboka povezanost sa muzičarima sa kojima svira, je u najmanju ruku zapanjujuća. Danas je jedan od najtraženijih basista u Evropi. Svirao je u 40 zemalja sa nekim od najznačajnijih imena savremene muzičke jazz, rock ali i klasične scene (Alex Acuña, Keith Carlock, Gary Husband, Yoyo Mayer, Gary Novak, Antonio Sanchez, Marilyn Mazur, Gergo Borlai, Ulf Wakenius, Mike Stern, Nguyen Le, David Kikoski, Jacob Collier, Jason Rebello, Bill Evans, Benjamin Schmid, Daniel Ottensamer, Maria Schneider, itd.) Objavio je 15 autorskih albuma kao frontmen i kompozitor, a pojavio se kao sideman u drugim bendovima ili producent na gotovo stotinu drugih.

Mathisen u Banjaluku stiže sa izraelskim bubnjarem i kompozitorom koji živi u Njujorku – Utsi Zimring, i novom nadom evropske džez scene, mladim češkim pijanistom – Daniel Bulatkin.

Ovaj trio će svirati uglavnom autorske kompozicije sve trojice umjetnika. Bez mentalnih i tehničkih barijera sasvim prirodno prelaze iz stila u stil tokom iste kompozicije. Repertoar je upotpunjen kreativnim i njima svojstvenm aranžmanima džez standarda iz post-bop perioda.

 

 Ostavite komentar: