Koncert Dejana Jankovića u Banskom dvoru

U Koncertnoj dvorani Banskog dvora 11. marta (četvrtak) 2021. Godine u 20.00 časova biće održan koncert Dejan Janković (klavir).

Besplatne pozivnice za koncert mogu se preuzeti na biletarnici Banskog dvora od utorka 2. marta, svakim danom osim nedjeljom u periodu od 12.00 do 18.00 časova.

Zbog trenutne epidemiološke situacije broj mjesta u publici za ovaj programski sadržaj je ograničen. Obavezno je nošenje zaštitne maske i dezinfekcija ruku na ulazu.

Dejan Janković rođen je 1989. godine u Mostaru. Nižu i srednju muzičku školu „Vlado Milošević“ u Banjoj Luci završio je 2008. godine u klasi prof. Biljane Jašić Radovanović. Diplomirao je 2012. godine na Akademiji umjetnosti u Banjoj Luci na odsjeku za klavir u klasi prof. Nevene Popović kao student generacije, anaredne godine završio master studije klavira na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u istoj klasi, sa prosječnom ocjenom 10.Doktorske studije klavira upisao je 2013. godine kao prvoplasirani kandidat na prijemnom ispitu, i uspješno ih završio 2017. godine, pod mentorstvom prof. dr Vladimira Cvijića na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.

Usavršavao se na majstorskim kursevima kod eminentnih izvođača i pedagoga, u oblasti klavira i kamerne muzike: Hinko Has (Hinko Haas), Nataša Veljković, Danijel Blumental (Daniel Blumenthal), Aleksandar Madžar, Menhetn gudački kvartet (Manhattan string quartet), Vu Han (Wu Han)…

U školskoj 2013/2014. godini bio je angažovan je kao profesor klavira u Muzičkoj školi Vlado S. Milošević u Banjoj Luci. Od akademske 2014/2015. godine zaposlen je na katedri za klavir na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci u zvanju docenta.

Dobitnik je prvih i specijalnih nagrada na brojnim takmičenjima u zemlji i inostranstvu, od kojih se posebno izdvajaju sljedeće nagrade:

 • Prva nagrada i laureat u najstarijoj kategoriji Međunarodnog takmičenja Davorin Jenko u Beogradu (2014)
 • Prva nagrada i laureat u najstarijoj kategoriji Međunarodnog takmičenja Banjalučki bijenale (2012, 2010),
 • Treća nagrada na Međunarodnom pijanističkom konkursu „F. Šopen“ u Rimu (2011)
 • Prva nagrada na Evropskom muzičkom takmičenju u Torinu (2010)
 • Prva nagrada i laureat u najstarijoj kategoriji Međunarodnogtakmičenja posvećenog stvaralaštvu F. Šopena u Tuzli (2010)
 • Prva nagrada na Prolećnoj promenadi mladih pijanista u Beogradu (2009)

Finalista je i Međunarodnog takmičenja u Ulmu – Njemačka u okviru Dunavskog festivala (2014), gdje odlazi kao predstavnik Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu. Nagrađen je iz Fonda Katarina Aćimović u akademskoj 2012/2013. godini na Fakultetu muzičke umetnosti. Dobitnik je i više prvih i specijalnih nagrada na Takmičenjima muzičkih škola Republike Srpske u periodu 2004-2008.

Aktivno se bavio i kamernom muzikom te dobio više nagrada u okviru klavirskog dua i klavirskog trija:

 • Prva nagrada i laureat na Međunarodnom takmičenju„Žene u muzici“ u Kragujevcu (2012) – klavirski trio
 • Prva nagrada i laureat na Međunarodnom takmičenju Davorin Jenko u Beogradu (2010, 2007) – klavirski trio
 • Prva nagrada na Međunarodnom takmičenju mladih talenata u Val Tidoneu (Val Tidone) (2006) – klavirski trio
 • Prva nagrada na Međunarodnom takmičenju u Trsteniku (2006) – klavirski duo
 • Treća nagrada na Međunarodnom takmičenju Petar Konjović u Beogradu (2005) – klavirski trio

Grad Banja Luka mu 2013. godine dodjeljuje nagradu “Banja Luka – mladima”, kao poseban vid priznanja za ostvarene rezultate u oblasti kulture i umjetnosti.

Održao je skoro četrdeset solističkih koncerata i isto toliko kamernih resitala, i ostvario brojne nastupe širom Bosne i Hercegovine (KC Banski dvor u Banjoj Luci, Velika dvorana Doma oružanih snaga i Bošnjački institutu Sarajevu, Međunarodna galerija portreta u Tuzli…) i Srbije (Velika dvorana i Muzička galerija Kolarčeve zadužbine, Galerija SANU, Gvarnerijus, Galerija Artget KC Beograd, Galerija Progres, Velika dvorana SKC, UK Parobrod, KC Čukarica u Beogradu, Sala Kragujevačke gimnazije, Novosadska sinagoga, Koncertna sala Niškog simfonijskog orkestra…). Nastupao je i u Hrvatskoj (Zagreb, Pula, Lipik), Sloveniji (Ljubljana, Novo mesto), Italiji, Belgiji (Ambasada BiH ), Španiji (Nacionalno pozorište Barselona), Francuskoj (Kulturni centar Srbije u Parizu).

Svirao je više puta kao solista sa orkestrom Akademije umjetnosti u Banjoj Luci izvodeći djela F. Mendelsona, F. Lista i K. Sen-Sansa (serija didaktičkih koncerata širom Republike Srpske). Sa Banjalučkom filharmonijom premijerno je izveo „Srpsko kolo“ za klavir i gudački orkestar našeg istaknutog kompozitora Aleksandra Vujića na svečanom Novogodišnjem koncertu Banjalučke filharmonije u januaru 2011. godine. Sa Niškim simfonijskim orkestrom nastupio je na premijernom koncertu u januaru 2013. godine gdje je izveo Betovenov peti klavirski koncert. Sarađivao je sa dirigentima Darinkom Matić Marović, Aleksandrom S. Vujićem i Brankom Radošević Mitrović.

Učestvovao je na brojnim muzičkim festivalima u zemlji i inostranstvu: Dani Vlade S. Miloševića u Banjoj Luci, Prolećni festival kamerne muzike u Beogradu, A-fest u Novom Sadu, Majske muzičke svečanosti u Sarajevu, Nei suoni dei luoghi u gradovima Sjeverne Italije, Armonie in corte – Udine, Sarajevo chamber music festival, Tisin cvet u Vojvodini.

Ostavite komentar: