Kako vidjeti zvuk, kako čuti sliku: Evo šta očekuje posjetioce Festivala nauke u Banjaluci

U Banjaluci će 8. i 9. juna biti održan Festival nauke, na kojem se očekuje više od 100 različitih eksponata, eksperimenata, projekcija u planetarijumu, naučno-popularnih predstava za djecu, naučnih kvizova i posjeta akvarijumu i terariju.

Cilj festivala, koji 11. godinu organizuje Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske, jeste predstavljanje nauke na što zanimljiviji način i njena popularizacija, posebno među predškolarcima, osnovcima i srednjoškolcima, te ostalim posjetiocima.

Dio sadržaja ovogodišnjeg festivala su i život u kapi vode, molekuli života, apoteka iz prirode, odgovor na pitanje da li hrana ima svoj DNK, kako vidjeti zvuk, kako čuti sliku, modeliranje i štampanje pomoću 3D štampača, mogućnosti snimanja bespilotnom letjelicom, biljka u epruveti, pametni autić, te maketa takozvane pasivne kuće koja je na Inostu mladih ove godine osvojila zlatnu plaketu, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Festival će biti održan na dvije lokacije, u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske predviđeni su eksperimenti i prezentacije, a na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Banjaluci biće smješteni planetarijum i akvarijum/terarijum, te prikazane projekcije predstave “Sunčev sistem na velikom odmoru” koju su pripremili UG “Bozon”, Prirodno-matematički fakultet i Katolički školski centar.

Tokom dvodnevne smotre naučno-popularnih sadržaja vrata Muzeja savremene umjetnosti biće otvorena od 9.00 do 17.00, a Prirodno-matematičkog fakulteta od 9.00 do 16.30 časova.

Ulazak na Festival je besplatan.

Ostavite komentar: