Kabaretska predstava Edit Pjaf ponovo u Banskom dvoru

Zbog velikog interesovanja publike, kabaretska predstava Edit Pjaf koja je autorski projekat glumice Đurđe Vukašinović na repertoaru je i ove godine, a biće izvedena 25. januara 2021. godine u 20 časova u Koncertnoj dvorani Banskog dvora.

Zbog trenutne epidemiološke situacije broj mjesta u publici za svaki programski sadržaj je ograničen. Obavezno je nošenje zaštitne maske i dezinfekcija ruku na ulazu.

Edit Pjaf ne samo da slovi za jednu od najboljih francuskih pjevačica, ona predstavlja francusku nacionalnu muzičku ikonu. Decenijama su njen lik i djelo predmet inspiracije i pažnje mnogih umjetnika, kako u svijetu, tako i kod nas. Glavni pokazatelj besmrtnosti njenog lika i svevremenosti njenog đela jeste nagrada Oskar koja je pripala, tada mladoj glumici, Marion Kotijar 2008. godine za tumačenje lika Edit Pjaf u filmu “Život u ružičastom”.

Edit Pjaf je nosilac tragičke krivice: djetinjstvo provodi kao siroče u bordelu očeve majke i na ulicama Pariza. Umire joj trogodišnja kćerka. U avionskoj nesreći gubi Marsela Serdana u trenutku kada njihova romansa doseže vrhunac. Stradalnički put njene duše u potrazi za ljubavlju je katarzičan, antički tragičan, takođe uzvišen i nestvaran, poetski tanan i suptilan. Ova kabaretska predstava ne postavlja pitanje o vječitoj problematici smisla čovjekovog egzistiranja, već postavlja hipotezu navodeći gledaoca da je sam potvdi. Nakon ovog komada gledalac ne odlazi sa nizom pitanja koji vode u besmisao, već odlazi sa odgovorom koji otkriva smisao. A smisao je čista ljubav koja nudi slobodu.

Đurđa Vukašinović, rođena 17. 09. 1986. godine u Novoj Gradišci. Gimnaziju, društveno – jezički smjer, završila je u Subotici. Diplomirala je glumu u klasi profesora dr Vladimira Jevtovića. Master iz glume završila je u klasi profesora Nenada Bojića predstavom „Edit Pjaf“ braneći tezu „Policentričnost glumca“. Nosilac je crnog pojasa I DAN u karateu. Za potrebe predstava svira gitaru, ukulele, frulu, kaval i harmoniku. Bavi se pjevanjem tradicionalnih pjesama sa Balkana, te ruskih i romskih pjesama, kao i francuskih šansona.Igrala je na svjetskim scenama: u Parizu, Izmiru, Sankt Peterburgu, Bratislavi, Solunu…Stalni je član Đečijeg pozorišta Republike Srpske u Banjaluci.

Dobitnica je nekoliko značajnih nagrada. Na Festivalu mladog glumca „Zaplet“, Banjaluka 2009. godine dobila je nagrada za najbolju glumicu za ulogu Pandore u predstavi „Tajni dnevnik Adrijana Mola“. U Istočnom Sarajevu na LUT FESTU, 2013. godine dobija specijalnu nagradu za ulogu Tobija u predstavi „Bajka o psiću“. Godine 2019. na Međunarodnom festivalu pozorišta za decu u Subotici dobija nagradu za glumačko/animatorsko majstorstvo za ulogu Ježurka u predstavi „Ježeva kućica“. Osnivač je Muzičkog teatra „Mačak“.

Ostavite komentar: