Izložba “Volare” Bose Ostić: Dobitnice nagrade Plaketa Banskog Dvora

U Malom izložbenom salonu Banskog dvora 4. decembra 2020. godine u 19 časova biće otvorena izložba “Volare”, Bose Ostić dobitnice nagrade Plaketa Banskog Dvora za 2019/2020. godinu.

Riječ je o nagradi koja je uspostavljena u cilju promovisanja i afirmacije mladih i talentovanih umjetnika Banjaluke i Republike Srpske, a koja će se svake godine dodjeljivati najboljim studentima završnih godina Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci.

Zbog trenutne epidemiološke situacije broj mjesta u publici je ograničen. Obavezno je nošenje zaštitne maske i dezinfekcija ruku na ulazu.

V – isoko

O – blaci

L – letjeti

A – tmosfera

R – izik

E – mocija

Slike i instalacije koje prati naziv “Volare” što u prevodu znači “Letjeti” predstavljaju vlastito istraživanje i traganje za beskonačnim plaventilom i svega onoga što se nalazi na njemu i ispred njega. Koncepirane tako da akcenat bude baziran na različitosti formata slika koje posmatrača dovode do tačke gdje „oblaci postaju oblici“. Prikazani minimalistički, svedeni na osnovne boje, strani i daleki, realni i nerealni, praćeni su “neon svjetlom”.

Neon svjetlo koje se pojavljuje, provlači i prikazuje na odrđenim slikama predstavlja pauzu, a isto tako i paralelu sa delekim, nedostižnim prostranstvima. NJegovo blještavilo, tako jednostavno i neprirodno, ima gotovo eskapističku ulogu. Istovremeno stranu i daleku, i sasvim ličnu. Sjedinjeni u jedno, nude priliku za neke neobjašnjive distance.

Bosiljka Ostić je rođena u Banjaluci 08.05.1997.godine. Osnovnu i srednju školu završila je u Banjoj Luci. Diplomirala je slikarstvo 2020. godine na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci u klasi profesora Radoslava Tadića. Iste godine upisuje master studije na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, u klasi profesora Radoslava Tadića. Učestvovala na kolektivnim izložbama i likovnim kolonijama u zemlji i inostranstvu.

Kolektivne izložbe:

„Pogled u budućnost“ Krila anđela, Pančevo, 2020.

„LK Zmijanje 2019“ Banski dvor – Kulturni centar,2020.

„Ćilimi“ Filozofski Fakultet Univerziteta u Banjoj Luci / 2019

„Sada“ Akademija umjetnosti univerziteta u Banjoj Luci / 2019

„Tjelovitosti“, Art klub prostor, Banja Luka / 2018

Ostavite komentar: